MEGOSZTÁS

A nyolcaddöntők között harmadik a sorban a Horvátország – Portugália mérkőzés. Lens-ban szombat este nagyjából 5-6 másodperccel 21 óra előtt a spanyol Velasco Carballo játékvezető nagy levegőt vesz, aztán vadul a sípjába fúj. Ez lesz a mérkőzés első, de aligha legemlékezetesebb momentuma.

Emlékezetes meccsek horvát részről

A Vatreni a törökök ellen kezdett az Eb-n. Modric bombagólja döntötte el a találkozót, alaposan elsült a loboncos horvát lába. Ezt követően jött a csehek elleni fellépés, ahol a 76. percig 2-0-nál biztosnak tűnt a továbbjutás, de a csehek Skoda és Necid révén egalizáltak, sőt majdnem a győzelmet is megszerezték. Modric ágyéksérülést szenvedett azon a találkozón, így a spanyolok ellen nem léphetett pályára. Azon a meccsen, ahol Morata korai gólt szerzett, ám Kalinic és Perisic góljaival fordítottak a horvátok, és a csoport élére ugrottak.

Nikola Kalinić (balra). Fotó: Ivica Drusany/Shutterstock.com
Nikola Kalinić (balra). Fotó: Ivica Drusany/Shutterstock.com

Az iksz három árnyalata

A luzitánok nem hazudtolták meg magukat, egyszer sem hozták a papírformát. Izland ellen nyomtak, mint anyuka a szülőszobában, de hiába a fölény, 1-1 lett a vége. Ausztria ellen a remi gól nélküli fajtáját láthattuk, ám a két meccs abban hasonlított, hogy Ronaldo minden helyzetét képes volt elpuskázni, az osztrákok ellen büntetőt is hibázott. Ezt követően jött a Magyarország elleni találkozó, ahol a portugál csapat háromszor került hátrányba, de mindhárom alkalommal sikerült egalizálni. Ronaldo már a meccs előtt sem volt jó hangulatban (mikrofonhajingálós történet), de Dzsudzsák második góljánál lávaként tört elő belőle a düh, ami valahol érthető volt részéről…

Végül a torna legjobb meccsén 3-3-as döntetlen született, az utolsó percekben már egyik fél sem forszírozta a gólszerzést.

Felmerülő kérdések

Rengeteg ‘dolog’ befolyásolhatja a mérkőzés kimenetelét. Az egyik ilyen, hogy tud-e játszani Luka Modric, és ha igen, meggyógyult-e teljesen. Reméljük – és remélik a horvátok is -, hogy játszani fog a Real középpályása, hisz a spanyolok ellen Rog nem volt túl meggyőző. Aztán kérdés az is, hogy Mandzukic visszakerül-e a kezdőbe, vagy a spanyolok ellen pimasz gólt szerző Kalinic bennragad a csapatban. A luzitánoknál pedig az a legfőbb kérdés, hogy mi lesz Moutinhóval. Eddig nem mutatott semmit, ellenünk le is kellett cserélni…

Én azt hiszem, a portugálok mestere, Fernando Santos kockáztatott. Nekem anno nagyon tetszett az a portugál válogatott, amikor a középpályán Meireles és Veloso előtt játszott Moutinho. Egy kis belső háromszöget alkottak a középpályán. Aztán volt egy másik háromszög, egy nagyobb, aminek csúcsain ott volt Ronaldo bal szélen, Nani bal szélen, és az ék, mondjuk Postiga elöl. Kamatozott Moutinho játéka, kamatozott Ronaldo és Nani sebessége. Postiga pedig arra jó volt, amire a csúcsékek kárhoztatva vannak, ez pedig a birkózás. Most van ez a 4-3-3, ahol Ronaldo játszik csúcséket, ami nem a kedvenc pozíciója. Vélhetően a 4-3-3 marad, Quaresma, Nani és Ronaldo játszik elöl, Gomes és Joao Mario a széleken. Moutinhoé a középpálya közepe, és akkor megint ott tartunk, hogy hol van a pokróc, a punk, a tetovált ütköző ember? Egy Meireles vagy Naingolan-féle pusztító… Nagyjából sehol. Kb. úgy mentünk át a luzitánokon, mint kés a vajon. Aztán ki tudja mi van akkor, ha Izland vagy Ausztria is bevállal egy picit bátrabb játékot…

Lyon, 2016. június 22. Juhász Roland (b), valamint a portugál Cristiano Ronaldo (k) és Nani (b3) a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság F csoportja harmadik fordulójában játszott Magyarország - Portugália mérkõzésen, Lyonban 2016. június 22-én. MTI Fotó: Illyés Tibor
Lyon, 2016. június 22.
Juhász Roland (b), valamint a portugál Cristiano Ronaldo (k) és Nani (b3) a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság F csoportja harmadik fordulójában játszott Magyarország – Portugália mérkõzésen, Lyonban 2016. június 22-én.
MTI Fotó: Illyés Tibor

Carvalho rutinos, de sebessége megkopott. Talán a rugói is. Pepe mellett Alves sem lenne megoldás, és Vierinhának valamint Eliseunak pedig vigyáznia kell, hogy maradjon egyensúly a védekezés és támadás között. Tipikusan olyan ez a portugál válogatott, ahol egyénileg mindenki jó, csapatként valahogy mégsem működik az egész.

Horvátország statisztikái
LM RG RG1 LÖV SZ FC SL PL
4 5 3 56 / 20 25 50 8 0
1.25 0.75 14 6.25 12.5 2
Portugália statisztikái
LM RG RG1 LÖV SZ FC SL PL
7 9 3 87 / 42 50 90 13 0
1.29 0.43 12.43 7.14 12.86 1.86

Én azt hiszem, Modric játszani fog. Ha így lesz, akkor Badelj és ő lesz majd ott a középpályán Rakitic mögött. Brozovic és Perisic szélről húz befelé, elöl pedig vagy Mandzukic, vagy Kalinic. Vida és Corluka lesznek a védelem közepén, Srna és Strinic pedig a széleken takarít. Működőképes a horvát együttes, és ne feledjük, Spanyolországot Modric nélkül is elverték 2-1-re.

Tippek

A horvát-siker az unibeten 2.70-es szorzóval fizet, nem tűnik rossz opciónak. Ha DNB-vel fogadunk Modricék győzelmére, akkor is 1.78-as oddsal számolhatunk. Kizárt dolog, hogy ez a portugál csapat a lefújás pillanatában győzelemre álljon a horvátok ellen.

Tetszik az 1.5 gól fölött opcióra adott 1.53-as odds. Klasszisok játszanak mindkét oldalon, gólérzékeny támadók, és olyan középpályások, akik 25-30 méterről is képesek betalálni. Subasicról és Rui Patricióról sem fogják megmintázni az ideális kapus szobrát, nekem nagyon bejön az 1.5 over, szerintem még 1.35-ért is játszható lenne, de így 1.53-ért szinte nem lehet kihagyni. Ezt a vonalat kicsit tovább gondolva lehet egy rizikósabb tippet is vállalni. Ha a horvátok maguk összehozzák a két gólt, 3.00-as oddsot fogunk az unibeten. Nyilván nem lehet úgy okoskodni, hogy ha mi hármat lőttünk, akkor a horvátok nehogy má’ ne lőjenek kettőt, de nincs ütköző embere a portugáloknak a középpályán, ez pedig tény.

Kis Grófo is biztosan belenéz az unibet speciálba, tegyük azt mi is! A portugálok teljes labdabirtoklása %-ban 52.5 alatt lesz (1.95, unibet). Csúnya lenne, ha 52.5 fölé menne, miközben a vendégeknél ott van Rakitic és Modric. Aztán jónak tűnik az az opció is, hogy lesz kapufás lövés, amiből nem születik gól. Jellemző erre a tornára a késői gól, és a kapufa is. Ha lesz lövés, ami a kapufáról kifelé jön az unibeten 1.80-as szorzót kapunk. Nehezen indokolható, ám annál könnyebben behúzható tipp!

Horvátország DNB – 1.78 @ Unibet

A mérkőzéstipp játék nyertese roccsa

Gratulálunk, roccsa!

A nyertes tipp: X, Ivan Rakitic, 22. perc, beküldve: 2016.06.25 12:08 CEST

 
 

1 hozzászólás

Comments are closed.