Bordeaux

Bordeaux

Az Európa-bajnokságon a magyar szurkolók számára az első úti cél Bordeaux, hiszen válogatottunk itt kezdi meg Eb-szereplését Ausztria ellen. A városban található a világ egyik leghíresebb borvidéke, tehát a mérkőzés okozta stressz levezetésére tökéletes helyszín lesz. További érdekesség a Hold kikötője (Le port de la Lune) városrész, amit az UNESCO 2007-ben felvett a Világörökségek listájára.

Stade Matmut Atlantique. Fotó: Fantafluflu/Wikipédia
Stade Matmut Atlantique. Fotó: Fantafluflu/Wikipédia

A Garonne folyó két partján fekvő város új stadionja a Stade Matmut Atlantique nevet viseli. A névadó biztosító cégnek sok zöldhasúba fájt, hogy ez így legyen, de több helyen még mindig a Nouveau Stade de Bordeaux néven hivatkoznak az építményre. Marseille a francia labdarúgótornák egyik fő helyszíne volt mindig is, de korábban a Stade Chaban-Delmas arénát használták, ami a francia élvonalban játszó FC Girondins de Bordeaux otthona volt, egészen az új stadion megépüléséig.

2012-ben előkészítették a terepet, majd 2013-ban elkezdődtek a munkálatok, végül 2015-re készült el. 42 ezer férőhelyes lett, és nagyon impozáns látványt nyújt. A tetőszerkezetét 900 fehér oszlop tartja, amik Gironde régió híres természeti egységét, a landes-i erdőt szimbolizálják. Az építkezés 183 millió euróba került. A kivitelező cég (Herzog & de Meuron) munkájának eredménye például az Allianz Aréna és a Pekingi Nemzeti Stadion is.

Menetrend

Dátum Hazai Eredmény / Óra Vendég TV
jún 11. Wales 2 - 1
(1 - 0)
Szlovákia M4 Sport
jún 14. Ausztria 0 - 2
(0 - 0)
Magyarország M4 Sport
jún 18. Belgium 3 - 0
(0 - 0)
Írország M4 Sport
jún 21. Horvátország 2 - 1
(1 - 1)
Spanyolország M4 Sport
júl 2. Németország 2 - 1 PEN
(1 - 1)
Olaszország M4 Sport

Magyarország első mérkőzésére június 14-én kerül sor, Ausztria ellen. Ezen kívül még háromszor lesz helyszín a csoportkörben, például a Horvátország – Spanyolország találkozó esetében is. Ezt követően a kieséses szakaszban még egyszer láthatjuk a Stade Matmut Atlatique-ot.

Stade Matmut Atlantique kívülről

Stade Matmut Atlantique. Fotó: PA/Wikipédia
Stade Matmut Atlantique. Fotó: PA/Wikipédia