Lille

Lille

A Nord-Pas de Calais régió székhelye a belga határ közelében fekszik, Franciaország északi részén. Ez a terület vendégszeretetéről híres, így Lens mellett, a Lille-be érkező tanácstalan futballszeretők is nyugodtan rábízhatják magukat a helyiekre. Földrajzilag nagyon jól helyezkedik el, hiszen egy órán belül van Brüsszel, Párizs és London is. A városban 230 ezer ember lakik, de az elővárosokkal együtt milliós népességről beszélhetünk.

Stade Pierre-Mauroy. Fotó: Lena Serditova/Shutterstock.com
Stade Pierre-Mauroy. Fotó: Lena Serditova/Shutterstock.com

Stade Pierre Mauroy

A Lille közelében fekvő Villeneuve-d’Ascq területén található stadion 2012 augusztusára készült el. A közel 300 millió eurós beruházás során egy kifejezetten modern építményt hoztak össze, amely nem csak a francia élvonalban játszó Lille OSC otthona, hanem egy szórakoztató, multifunkcionális központ is. A behúzható tetőnek köszönhetően nagyon sok kulturális rendezvény lebonyolítására ad lehetőséget. Egyébként ez a funkció azt is lehetővé teszi, hogy tenisz, vagy épp kosárlabda meccseket játszanak benne. Utóbbira remek példa a 2015-ös kosárlabda Európa-bajnokság, ahol az egyik helyszín volt, többek között a döntőé is.

A Lille korábbi otthona a Stade Grimonprez-Jooris volt, de abban európai kupamérkőzést nem lehetett rendezni, ezért mindig máshol játszották a nemzetközi meccseiket. Tervben volt egy felújítás, de végül úgy döntöttek, hogy új stadiont építenek, a korábbit pedig elbontják. Az új stadion lett a Stade Pierre Mauroy, eredeti nevén Grand Stade Lille Métropole. Új nevét 2013-ban kapta, Pierre Mauroy francia politikus előtt tisztelegve.

Menetrend

Dátum Hazai Eredmény / Óra Vendég TV
jún 12. Németország 2 - 0
(1 - 0)
Ukrajna M4 Sport
jún 15. Oroszország 1 - 2
(0 - 2)
Szlovákia M4 Sport
jún 19. Svájc 0 - 0
(0 - 0)
Franciaország M4 Sport
jún 22. Olaszország 0 - 1
(0 - 0)
Írország M4 Sport
jún 26. Németország 3 - 0
(2 - 0)
Szlovákia M4 Sport
júl 1. Wales 3 - 1
(1 - 1)
Belgium M4 Sport

A 2016-os Európa-bajnokságon négy csoportmérkőzés helyszíne lesz, emellett a kieséses szakaszban kétszer is szerephez jut. A helyiek nagy örömére a francia válogatott itt játssza az egyik csoport körös meccsét, Svájc ellen.