A Saone és Rhone összefolyásánál található Lyon. Franciaország második legnagyobb agglomerációjával rendelkező városa. Ipara jelentős. Az ágazatok közül legdominánsabb a gépgyártás, de több francia informatikai és telekommunikációs cég is ide települt, tehát szellemi tőkéje sem elhanyagolható. Nemzetközi testvérvárosai között megtalálhatjuk Pécset is.

Parc Olympique Lyonnais. Fotó: Alexis Klein/Wikipédia
Parc Olympique Lyonnais. Fotó: Alexis Klein/Wikipédia

Parc Olympique Lyonnais

Az Olympique Lyon csapatának új stadionját már 2007 óta tervezték megépíteni, de a helyi közösség tiltakozása és az anyagi gondok miatt, az építkezés megkezdésére csak 2013-ban került sor. A klubnak az ellenkezés miatt nem sikerült Lyonhoz közeli telket vásárolnia, így a Lyon elővárosának számító Décines-Charpieu-re esett a választás. Többször is módosultak a munkakezdési és átadási dátumok. Végül idén januárban, tehát 2016-ban került sor a nyitóünnepségre. Az építési munkálatok 3 évig zajlottak, és 415 millió eurót emésztettek fel, ami a helyiek egyik nagy problémája volt a Parc Olympique Lyonnais kapcsán. Feleslegesnek tartották, hogy ennyi pénzt kiadjanak egy új stadionra.

A közel 60 ezer néző befogadására alkalmas stadionban játssza mérkőzéseit a Lyon csapata, de nyáron át kell engedniük új szentélyüket az Európa-bajnokságra érkező válogatottaknak, köztük Magyarországnak is. Portugáliával csapunk majd össze a Parc Olympique Lyonnais (vagy más néven Stade des Lumières) gyepén a harmadik csoportkörben. A kiutazó magyar szurkolók a kiszolgálásra valószínűleg nem panaszkodhatnak, hiszen a stadionhoz tartozó üzleti park fitneszközponttal, szállodákkal, éttermekkel, sportmúzeummal és szabadidőközponttal is rendelkezik, tehát minden igény kielégít. Az új építmény egyébként a sportesemények kívül, kulturális rendezvényeknek is otthont ad a jövőben. Júliusban például Rihanna európai koncertturnéjának egyik állomása lesz.

Menetrend

Dátum Hazai Eredmény / Óra Vendég TV
jún 13. Belgium 0 - 2
(0 - 1)
Olaszország M4 Sport
jún 16. Ukrajna 0 - 2
(0 - 0)
Észak-Írország M4 Sport
jún 19. Románia 0 - 1
(0 - 1)
Albánia Duna TV
jún 22. Magyarország 3 - 3
(1 - 1)
Portugália M4 Sport
jún 26. Franciaország 2 - 1
(0 - 1)
Írország M4 Sport
júl 6. Portugália 2 - 0
(0 - 0)
Wales M4 Sport

A Magyarország – Portugália mérkőzés mellett még másik három csoportmeccset is játszanak Stade de Lumiéresben, melyek közül a belga-olasz rangadó a legjelentősebb így előzetesen. Az egyenes kieséses szakaszban pedig egy nyolcaddöntő mellett, az egyik elődöntő helyszíne lesz.