Saint-Denis

Saint-Denis

Párizs északi részén található Saint-Denis. Az elővárosok között gazdagnak számít, köszönhetően annak, hogy több vállalat is működik ott, melyek jelentős iparűzési adót fizetnek. Viszont a lakosság szegény, mert ezekben a gyárakban a helyieket mellőzve, bérmunkásokat alkalmaznak. Sokak szerint az egyik leginkább befogadó település, a Franciaországba érkező menekültek többsége Saint-Denisben telepszik le. A közbiztonság nem a legjobb, 2015-ben a párizsi merényletsorozatban több robbantást is végrehajtottak, az előváros egyik leghíresebb épületénél, a Stade de France-nál.

Stade de France. Fotó: Yuri Turkov/Shutterstock.com
Stade de France. Fotó: Yuri Turkov/Shutterstock.com

Stade de France

Miután 1992-ben Franciaország elnyerte a ’98-as világbajnokság rendezési jogát, úgy döntöttek, hogy új nemzeti stadionra van szükség Saint-Denis területén. 1995-ben el is kezdődtek a munkálatok, melyet 1998-ra fejeztek be. A 80 ezer néző befogadására alkalmas stadion 290 millió euróból épült. A franciaországi világbajnokságon több mérkőzésnek is otthonául szolgált, csoportmeccsek mellett, a kieséses szakasz minden körében játszottak itt, értelemszerűen tehát a döntőt is, amit Zidane remek játékának köszönhetően Franciaország meg is nyert.

A spanyol szurkolók számára is kedves lehet a Stade de France, hiszen két Bajnokok Ligája döntőnek is házigazdája volt. 2000-ben a Real Madrid nyert, míg 2006-ban a Barcelona ünnepelhetett a francia nemzeti stadionban. A labdarúgás mellett már rugby világbajnokság kiemelt helyszíne is volt, illetve rendszeresen tartanak koncerteket is benne. Rengeteg híresség lépett fel az elmúlt években, Rihannától kezdve Eminemen át a U2-ig. Mivel van egy futópálya is a 105×70 méteres gyep mellett, ezért atlétikai események lebonyolítására is alkalmas, melyre volt is példa, hiszen a 2003-as atlétikai világbajnokság rendezője Saint-Denis volt, és a Stade de France.

Menetrend

Dátum Hazai Eredmény / Óra Vendég TV
jún 10. Franciaország 2 - 1
(0 - 0)
Románia M4 Sport
jún 13. Írország 1 - 1
(0 - 0)
Svédország M4 Sport
jún 16. Németország 0 - 0
(0 - 0)
Lengyelország M4 Sport
jún 22. Izland 2 - 1
(1 - 0)
Ausztria Duna TV
jún 27. Olaszország 2 - 0
(1 - 0)
Spanyolország M4 Sport
júl 3. Franciaország 5 - 2
(4 - 0)
Izland M4 Sport
júl 10. Portugália 1 - 0 AET
(-1 - -1)
Franciaország M4 Sport

A 2016-os Európa-bajnokság legfontosabb helyszíne lesz, a Franciaország – Románia nyitómeccs mellett a zárómeccset, tehát a döntőt is a nemzeti stadionban játsszák. Közben is fontos összecsapásokra kerül majd sor itt, például a németek és lengyelek csoportmeccse minden bizonnyal telt házat eredményez június 16-án.

Nézz körül a Stade de Franceban