Marseille

Marseille

Franciaország második legnagyobb városa Marseille. A Földközi-tenger partján fekvő kikötőváros éghajlata mediterrán, ami meleg és száraz nyarat ígér, az itt játszó válogatottaknak. Köztük a magyar csapatnak is, hiszen Marseille legszebb építményében, a Stade Vélodrome-ban játszunk majd a második csoportkörben, Izland ellen.

Marseille, Stade Velodrome. Fotó: Gilles Paire/Shutterstock
Marseille, Stade Velodrome. Fotó: Gilles Paire/Shutterstock

Stade Vélodrome

A közel 80 éves stadion 1938-ban a világbajnokság egyik fő helyszíne volt, többek között itt játszották az Olaszország – Brazília elődöntőt. Később több világeseményen is “bevetették” a franciák, így a ’84-es Európa-bajnokságon és ’98-as világbajnokságon is fontos helyszín volt, mindkét tornán egy-egy elődöntőt rendeztek benne. A stadion az Olympique Marseille otthona, de előszeretettel lép itt pályára a francia rugby-válogatott is, mely a 2000-es évek elején egy remek győzelmi sorozatot hozott össze a Velodrome gyepén.

Több komolyabb felújításon esett át az évek folyamán. A ’70-es és ’80-as években folyamatosan növelték a befogadóképességet, és idővel eltűnt a névadásban is kulcsszerepet játszó kerékpár-pálya, átadva a helyet a bővülő nézőtérnek. A következő nagyobb mérföldkő a Veldrome életében az 1998-as világbajnokság volt, ami előtt újabb munkálatok kezdődtek, és közel 20 ezerrel nőtt a befogadóképesség. A felújítás azonban nem okozott osztatlan sikert. A szurkolók panaszkodtak, hogy az időjárási körülmények ellen nincs védelem. Ennek a problémának a megoldására egészen a 2016-os Európa-bajnokság elnyeréséig kellett várniuk a Marseille-fanatikusoknak. Az Eb jegyében kezdődtek az újabb átalakítások 2011-ben, mely során tetőszerkezetet kapott a stadion, és néhány ezer székkel tovább bővült a lelátó.

Menetrend

Dátum Hazai Eredmény / Óra Vendég TV
jún 11. Anglia 1 - 1
(0 - 0)
Oroszország M4 Sport
jún 15. Franciaország 2 - 0
(0 - 0)
Albánia M4 Sport
jún 18. Izland 1 - 1
(1 - 0)
Magyarország M4 Sport
jún 21. Ukrajna 0 - 1
(0 - 0)
Lengyelország Duna TV
jún 30. Lengyelország 1 - 2 PEN
(-1 - -1)
Portugália M4 Sport
júl 7. Németország 0 - 2
(0 - 1)
Franciaország M4 Sport

A 2016-os Európa-bajnokságon 6 mérkőzést játszanak majd a Stade Velodrome gyepén. Ebből 4 csoportmérkőzés lesz, köztük az Izland – Magyarország találkozóval. Emellett a kiesés szakaszban kétszer láthatjuk még ezt a csodálatos stadiont, egy negyed-, és elődöntő során.

Nézz körül a Stade Vélodromeban