Párizs

Párizs

Franciaország fővárosa rutinos rendező, ha sporteseményről van szó. Párizsban volt már olimpia, különböző labdarúgó tornák, évente híres maratonfutás, de nyilván mindenkinek beugrik rögtön a Tour de France befutója is. A világ egyik gazdasági és kulturális központja, évente több mint 30 millió turistával.

Parc des Princes. Fotó: b-hide the scene/Shutterstock.com
Parc des Princes. Fotó: b-hide the scene/Shutterstock.com

Parc des Princes

A jelenlegi Parc des Princes helyén már nagyon régóta rendeznek különböző sporteseményeket. Először fából készült a lelátó és a gyep melletti kerékpárpálya is, az 1800-as évek végén. Ez több évtizedig állt, és rendszeresen kerékpáros versenyek helyszínéül szolgált. A labdarúgás és kerékpár mellett rugby mérkőzéseket is tartottak benne, illetve az amerikai focit is élvezhette a közönség. Folyamatosan bővült a lelátó, és egyre fontosabb színtere lett a sportnak.

Mint ahogy több francia stadion esetében is, a Parc des Princes életében is eljött az a pont, amikor a labdarúgás felülkerekedett a kerékpáron. 1967-ben még befutott az utolsó Tour de France, aztán bontás és építés következett. 1972-re készült el az új építmény, amit azóta is a francia élvonalban vitézkedő PSG használ. Mielőtt az idei Eb-re felújították volna, felmerült, hogy elköltözne a csapat, de a modernizálás talán meggyőzte őket, hiszen az egyesület a katari vezetőség néhány évvel ezelőtti bejelentése szerint, 2043-ig szóló megállapodást kötött a Parc des Princes tulajdonjogával rendelkező városi vezetőkkel.

Menetrend

Dátum Hazai Eredmény / Óra Vendég TV
jún 12. Törökország 0 - 1
(0 - 1)
Horvátország M4 Sport
jún 15. Románia 1 - 1
(1 - 0)
Svájc M4 Sport
jún 18. Portugália 0 - 0
(0 - 0)
Ausztria M4 Sport
jún 21. Észak-Írország 0 - 1
(0 - 1)
Németország M4 Sport
jún 25. Wales 1 - 0
(0 - 0)
Észak-Írország M4 Sport

A nyári Európa-bajnokságon öt mérkőzést követhetünk a Parc des Princesben. Ebből négy a csoportkörben lesz, melyek között megtalálhatjuk a számunkra érdekes Portugália – Ausztria találkozót is. Ezt követően még a legjobb 16 között lesz főszereplő a stadion, utána pedig jöhetnek a nyári koncertek, és a PSG-meccsek.