Saint-Étienne

Saint-Étienne

Saint-Étienne városa Loire megyében, Lyontól 60 kilométerre található. Franciaország egyik legjelentősebb iparvárosa. Évszázadok óta készítenek itt fegyvereket. Eleinte késeket, kardokat, majd a technika fejlődésével egyre korszerűbbeket. Fegyvergyár ma is van a városban. A 170 ezres népességű város stadionja az Üst, várja az Eb-re érkezőket!

Stade Geoffroy-Guichard. Fotó: KevFB/Wikipédia
Stade Geoffroy-Guichard. Fotó: KevFB/Wikipédia

Stade Geoffroy-Guichard

Az AS Saint-Étienne otthona a Stade Geoffroy-Guichard, mely klub többszörös bajnok és még BL-döntőt is játszott, a sorozat korábbi megfelelőjében, a BEK-ben. 1931 óta használják a stadiont, amit Geoffroy Guichard után neveztek el. Kezdetben alig 2000 néző befogadására volt alkalmas, majd az évek alatt ez a szám folyamatosan nőtt. 1957-ben már 25 ezer néző foglalhatott helyet a lelátókon. Az utóbbi évtizedekben a nagyobb világeseményekre mindig felújították, így a ’84-es Európa-bajnokságra és a ’98-as világbajnokságra is. A legutóbbi felújítást a 2016-os Eb-re készülve végezték, ekkor több mint 40 ezresre bővült a nézőtér.

Angol stílusban készült, ez azt jelenti, hogy eredetileg nem ovális volt a stadion, tehát a sarkok nem épültek be. Ez évtizedeken keresztül így is volt, aztán az elmúlt években a sarkokra is kibővült a nézőtér. A négy főlelátót a klub korábbi híres alakjairól nevezték el (Charles Paret, Jean Snella, Pierre Faurand, Henri Point). Nem csak labdarúgó mérkőzéseket rendeztek a stadionban, hanem rugby összecsapásokat is. A 2007-es franciaországi világbajnokságon is bevetették. A stadion történetének legnézettebb meccs egy francia kupameccs volt, 1985-ben az AS Saint-Étienne és Lille OSC között.

Menetrend

Dátum Hazai Eredmény / Óra Vendég TV
jún 14. Portugália 1 - 1
(1 - 0)
Izland M4 Sport
jún 17. Csehország 2 - 2
(0 - 1)
Horvátország M4 Sport
jún 20. Szlovákia 0 - 0
(0 - 0)
Anglia M4 Sport
jún 25. Svájc 1 - 2 PEN
(1 - 0)
Lengyelország M4 Sport

A nyári kontinensviadalon két csoporttársunk nyitja meg itt a küzdelmeket. A Portugália – Izland mérkőzés után még háromszor követhetjük itt az eseményeket, kétszer a csoportkörben, egyszer pedig a legjobb 16 között.