MEGOSZTÁS

Kialakult a legjobb nyolc mezőnye a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságon. A kieséses szakasz minden drámáját megmutatta az előző kör, és most folytatódik a show: cél az elődöntőbe jutás. Mi magyarok is megtapasztalhattuk azt, hogy milyen szinten fokozódik a közhangulat. Általában előre tekint minden szurkoló: ha őket kiverjük, jön „az” a csapat és már a döntőben is vagyunk, ott egy meccsen pedig bármi megtörténhet. Ne csodálkozzunk, hogy mindenki a döntőről álmodik, gyakorlatilag két mérkőzésre vannak a csapatok a fő céljuktól a párizsi döntőtől.

Sztárparádé

Nehogy már lekókadjatok, baszki” – mondta Dárdai Pál, a belgák ellen elbukott nyolcad-döntő után. Igaza van (mint általában mindig) a volt szövetségi kapitánynak. Ha végignézzük a nyolc legjobb csapatot, megállapíthatjuk, hogy mindenhol játszik legalább két világsztár, akik topcsapatokban is húzóemberek. Kivéve Izland, de ők a szétesett Anglia legyőzésével egy másik kategóriát képviselnek. Gondoljuk csak végig:

Lengyelország: Lewandowski (bayern), Milik (Ajax), Blaszczykowski (Fiorentina)
Portugália: Ronaldo (Real), Pepe (Real)
Wales: Bale (Real), Ramsey (Arsenal)
Belgium: Hazard (Chelsea), Mertens (Napoli), Nainggolan (Roma), Courtois (Chelsea)
Németország: a fél Bayern + Khedira (Juve) Kroos (Real), Özil (Arsenal)
Olaszország: a Juventus védelme
Franciaország: Giroud (Arsenal), Griezmann (Atletico), Pogba (Juve)

Ők, talán csak a legnagyobb nevek a teljesség igénye nélkül, hirtelen felindulásból felsorolva. Ezek a játékosok a világ legerősebb bajnokságaiban játszanak, csapataikban alapemberek, rendszeresen pályára lépnek a Bajnokok Ligájában. Ki kell mondani: a magyar csapat felzárkózott Európa középmezőnyéhez. Célunk nem lehet más, mint tartósan évtizedekig ott ragadni, és a megváltozó közeg ki fogja „termelni” a mi világsztárjainkat is, idővel! A Wales-Belgium mérkőzésen is, a sztárok fogják eldönteni a továbbjutás kérdését.

Gareth Bale. Fotó: Marcos Mesa Sam Wordley/Shutterstock.com
Gareth Bale. Fotó: Marcos Mesa Sam Wordley/Shutterstock.com

Működhet-e Coleman csapdája?

Egyedüli brit csapatként maradt talpon a Premier League játékosokra építő walesi válogatott. Óriási ünneplést csapott a gárda, amikor Anglia kiesett és a sárkányok voltak annyira buták, hogy dáridójuk kiszivárgott a közösségi médiába. Gyakorlatilag az egész csapat valamelyik angol ligában keresi a kenyerét. A Swansea és a Cardiff játékosai nem fogják érezni, az örömtánc hátrányait, de kíváncsi lennék a többiekre, hogyan fogadják majd őket klubjaikban. Wales persze még áll és ez a kérdés nem aktuális, de vajon állva is maradhat? Véleményem szerint igen! Coleman három belső védővel áll fel, a két szélső bekk fel alá rohangál, míg a középpályán akár négy játékos is tömörül majd.

Gondoljunk bele ki tudta eddig megverni Belgiumot? A háromvédős rendszerrel felálló Olaszország! Magyarország ledarálásából indul ki mindenki, akkor, amikor a vörös ördögöket értékeli. Nézzük mi történt azon a meccsen. A mieink nem adták fel a támadás lehetőségét. Próbáltunk építeni a labdabirtoklásra (egyébként ezt a mutatót megnyertük) és a sokpasszos játékra. Készültek ránk Wilmotsék. Megszállták az erős, gyors, robbanékony sztárok a középpályát. Folyamatosan cirkáltak a passzsávokban a belgák, mi meg próbáltuk széthúzni a mezőnyt, hogy többet kelljen futniuk. A fő gond az volt, hogy eddigi ellenfelünktől eltérően fizikálisan bírta a strapát Belgium. Sőt! Kikényszerített hibáinkból labdát szerzett, az egymástól távol álló, lassabb játékosainkat megfutották, és az üres területeket élvezettel játszották be. Két belső védőnkre gyakran 4-5 vörös ördög rontott rá, a mieink meg nem értek vissza. Ezt a helyzeti előnyt Coleman nem fogja megadni! Nem szeretem leírni, de bizony itt buszparkolás lesz, ráadásul az undorítóbb fajtából. Észak-Írország ellen meglepően hátravontan kezdett Wales. Párizsban látszólag a zöldek domináltak, a sárkányok pedig nem csináltak semmit. Illetve dehogynem: rúgtak, csíptek, haraptak, kőkeményen faragták az ellenfelet, és amikor jött az idő átvették a kezdeményezést. Belgiumnak negyed annyi tere sem lesz ezen a meccsen, mint ellenünk volt, ebben biztos vagyok.

Belgium - Eb2016 (Fotó: Marco Iacobucci EPP / Shutterstock.com)
Belgium – Eb2016 (Fotó: Marco Iacobucci EPP / Shutterstock.com)

Könnyű ágról be kell jutni a fináléba!

Rendkívüli módon megnőtt az elvárás Hazardékkal szemben. Egyértelműen a könnyebb ágon menetelhetnek a vörös ördögök, így rajtuk, most biztosan nagyobb a nyomás, mint a walesieken. Ráadásul az elődöntőben sem várna rájuk verhetetlen ellenfél, így „jogosan” pakolja rá a közvélemény a terheket a csapatra. Magyarország fölényes legyőzése olaj a tűzre. Most már minden válogatottal szemben hasonlót várnak el a belgáktól. A helyzet azonban korántsem ennyire egyszerű! Hazard sérüléssel küszködik, a keddi edzést például kihagyta. Ellenünk minden vitán felül a Chelsea sztárja volt a legveszélyesebb ördög, de a teljesítményébe bele kell kalkulálni, hogy a középső védő Lang próbálta útját állni. Courtois fergeteges formát mutat a tornán, nálam most emelkedett neueri magaslatokba. Sárgalapjai miatt eltiltott lesz a mérkőzésen Vermaelen, Vertonghen pedig végleg kidőlt, így Wilmots kénytelen lesz megbontani a jól működő védőnégyest. Megoldás lehet Jason Denayer és Alderweireld belső védőként való szerepeltetése, szélen meg Jordan Lukaku.

Gyakorlatilag senkinek sem tűnt még fel a belgák rossz helyzetkihasználása. Elhangzott, hogy a nyolcaddöntőben akár lehetett volna 11:4 is a végeredmény, talán a két kapus extra teljesítménye miatt maradt el a gólzápor? Úgy gondolom nem! Főleg a statisztikai adatok aggasztóak:

  • Olaszország ellen: 18 kapura lövés/0 gól
  • Írország ellen: 18 kapura lövés/3 gól
  • Svédország ellen: 23 kapura lövés/1 gól
  • Magyarország ellen: 25 kapura lövés/4 gól

Könnyű összesítés vonni: Belgium 84 kapura lövésből nyolc gólt szerzett, azaz 10,5 lövés kell nekik egy találathoz. Csavarjunk egyet a dolgon! Nézzük meg, hogy a masszív védekezésre építő Wales ellen mire mentek a csapatok? Persze a statisztika „csak” konkrét számokat mutat, mert olyan erős ellenféllel még nem találkozott Wales nemzeti együttese, mint Belgium:

  • Szlovákia 13-szor lőtt kapura / 1 gólt szerzett
  • Anglia 21-szer lőtt kapura/2 gólt szerzett
  • Oroszország 13-szor lőtt kapura/ 0 gólt szerzett
  • Észak-Írország 6-szor lőtt kapura/ 0 gólt szerzett

Tehát összesen 53-szor lőttek Wales ellen kapura, és ebből 3 gólt kapott, ami azt jelenti, hogy 17,6 lövésenként egy gólt kap a statisztika szerint Coleman csapata, nagy kérdés lesz-e ennyi próbálkozás.

Wales foci Eb statisztikái

LM RG RG1 LÖV SZ FC SL PL
6 9 5 54 / 31 19 65 11 0
1.5 0.83 9 3.17 10.83 1.83

Belgium foci Eb statisztikái

LM RG RG1 LÖV SZ FC SL PL
5 9 2 72 / 34 41 49 9 0
1.8 0.4 14.4 8.2 9.8 1.8

Taktikai összegzés, és tipp

Wales ugyanazt fogja játszani a negyeddöntőben, mint az egész tornán, védekezni fog. Belgium várhatóan fel fogja vállalni a kezdeményezést. Hasonlítani fog a meccs a belga-írhez, de a sárkányoknak meccseket eldönteni képes sztárjai vannak. Wilmotsnak meg kell bontania a védőnégyesét, és Hazard problémákkal küzd. Látható, hogy a belga helyzetkihasználás százalékos arányban nem túl erős, és az előzményekből kiindulva Wales nem fog sok területet hagyni. A szigetország játékosai 23-24 óra regenerálódási előnyben vannak! Várhatóan az alábbi kezdőcsapatok futnak ki a pályára:

Wales: Hennesey – Gunter, Chester, Williams, Davies, Taylor – Ramsey, Ladley, Allen – Vokes, Bale
Belgium: Courtoius – J- Lukaku, Denayer, Alderweireld, Meunier – Witsel, De Bruyne, Nainggolan – Hazard, Lukaku, Carrasco

A mérkőzés esélyese egyértelműen Belgium, továbbjutásuk 1.32-vel szoroz az Unibetnél. Úgy gondolják a bukik, hogy a rendes játékidőben lerendezik a vörös ördögök a párharcot (1.75). Mindkét csapat tudja, hogy hátrányból szinte lehetetlen lesz majd a felállás, így azt gondolom eseménytelenül indul majd a meccs. Wales biztosan átadja majd a kezdeményezést Belgiumnak, kérdés, hogy akarnak – e majd jönni, illetve mennyi területük lesz? Egy gól nélküli első 45 perc 2.50-es szorzón kínálja magát!

– Fogadj a legjobbaknál!

A mérkőzéstipp játék nyertese RedMunchen

Gratulálunk, RedMunchen!

A nyertes tipp: 1, Jonathan Williams, 59. perc, beküldve: 2016.07.01 11:22 CEST

 
 

3 HOZZÁSZÓLÁS

  1. A mérkőzéstipp játékról lehet tudni, hogy kik nyerte?? Van valami lista?

Comments are closed.