MEGOSZTÁS
Luka Modric. Fotó: Ivica Drusany/Shutterstock.com

Horvátország ellen kezdi meg az Európa-bajnokságra való felkészülését a magyar válogatott. Kifejezetten erős ellenfélről van szó, melyet bár több sérülés is sújt, még így is a kontinens egyik legjobb válogatottja. A következőkben néhány meglátás és tipp következik a találkozó kapcsán. Hajrá Magyarország!

Felkészülés, tét nélkül

Az Eb kezdetéig nagyon kevés idő van már, és a bajnokságok is szinte a kontinensviadalig tartanak, tehát a szövetségi kapitányoknak nagyon kevés idejük van felkészíteni a válogatottakat. Néhány napos összetartások, és 2-3 mérkőzés, ennyiből kell megoldani Bernd Storck a felkészülést. Ezeken a találkozókon a végeredmény semmit sem számít, arra nyújt lehetőséget a csapatoknak, hogy bizonyos helyzetekre felkészüljenek, amik élesben várhatóak, kipróbálhatnak új embereket és így tovább. Mindezek miatt érdemes óvatosnak maradni a fogadásnál!

Bernd Storck (MTI Fotó: Ilyés Tibor)
Bernd Storck (MTI Fotó: Ilyés Tibor)

Megtaláltuk a játékstílusunkat

Kellett hozzá elég sok év, mire beláttuk, hogy már nincsenek igazán technikás, labdabiztos játékosaink, akikkel egy sok passzos, alapvetően támadó stílust tudunk játszani. Mielőtt a hazafias érzelműek billentyűzetet ragadnának, ez nem leszólás, és ezzel nincs is semmi baj. A játékosaink tudásához kell alkalmazkodnia a taktikának, ez hosszú évekig nem így volt. Támadni akartuk szinte mindig és abban próbáltuk felvenni a versenyt, miközben nem tudtunk igazán pontosan, és gyorsan visszazárni, és a labdatartás és passzolás is csak néhány játékosnak ment jól (például Gerának). Ebben a selejtező-sorozatban viszont átengedtük a teret az ellenfélnek, és a stabil, illetve kemény (rengeteget szabálytalankodtunk) védekezésből próbáltunk kontrát építeni. Néhány passzból felépített kontra, ez volt a siker kulcsa például Norvégia ellen.

A horvátok pontosan ezért lehetnek ideális felkészülési ellenfelek, mert ők imádják a labdát. Miközben a selejtezők alatt mi nagyjából 3 ezret passzoltunk az átlag 47 %-os labdabirtoklásunk mellett, addig a horvátok több mint 4 ezer átadást hoztak, és közel 60 %-os birtoklást. Kiváló középpályájuk van, és nem csak az első soruk esetén. A szombati meccsen például Rakitic és Srna sem lép pályára sérülés miatt, de még így is micsoda nevekből áll a középpálya náluk…Modric, Perisic, Kovacic. Érdemes megnézni a magyar és a horvát keretet. Micsoda különbségek! Nem a minőségre gondolok, hanem hogy aktuális ellenfelünk rengeteg középpályást hívott be, miközben nálunk csak néhány játékos jön ebbe a csapatrészlegbe, és ők is inkább védekező középpályások. A támadóknál viszont fordított a helyzet, nekik egy igazán klasszikus csatáruk lesz, miközben nekünk a cserecsatárnak is lesz cseréje. Ők labdatartásra készülnek, mi pedig a kontrákra.

Ivan Perisic. Fotó: Ivica Drusany/Shutterstock.com
Ivan Perisic. Fotó: Ivica Drusany/Shutterstock.com

A sikertelenségük záloga: Mandzukic

Egyetlen igazán jó, és eredményes csatárra lenne szükségük a horvátoknak, és akkor az Európa-bajnokság egyik legfőbb esélyesei lehetnének. Persze lehet túlzóan hangzik ez egyeseknek, de egy olyan csapatról beszélünk, amire a Real Madrid, Inter, vagy épp a Barcelona játéka is támaszkodik. Mindemellett van egy kiváló kapusuk, és tapasztalt védőik. A szépséghiba Mandzukic helyzetkihasználása. Régebben lehet, hogy világklasszis volt ebben, de valahol ott 2013 környékén elvesztette a fonalat. A selejtezők alatt elég sok helyzet maradt a lábában, és több olyan is, ami nem jelenik meg a statisztikákban. Utóbbi alatt arra gondolok, amikor csak úgy kolbászol a pályán, miközben kapja a tükörpontos passzt az elméleti helyére, ahol lennie kellene.

Mire fogadjunk?

A selejtezők alatt látott horvát csapatból kiindulva, le lehet őket kontrázni a széleken. Sikerült ez a máltaiaknak is, nekünk, akik ezt kívánjuk gyakorolni, miért ne sikerülhetne? Ahogy korábban említve volt, több csatárunk is van, akik mind bizonyítani akarják, hogy őket érdemes az Eb-re vinni. Mindezek miatt a magyar gólban látok fantáziát, ami egészen jól fizet (1.61). Az irodák egyébként nem várnak gólzáport, például a 2.5 gól alatt 1.57-et fizet. Az általam eddig látott felkészülési meccsekből kiindulva, tényleg nincsenek élesre hangolva a csapatok támadásban. Szerintem nem érdemes a találkozó végkimenetelére fogadni, de azért említsük meg, hogy a horvát győzelem 1.95-öt kóstál, míg a magyar siker a meglepetés kategória lenne (4.00-es szorzó).