MEGOSZTÁS

Csütörtökön meg kell osztanunk figyelmünket, hisz az lengyel-portugál negyeddöntő mellett három magyar csapat is érdekelt az Európa Liga selejtezőjében. A válogatott remek szereplése után most a klubcsapatainkon a sor. Mi azonban maradjunk az Eb-nél, június 30-án kiderül, Lengyelország és Portugália közül melyik csapat mond csütörtököt.

Lewandowskiék a fű alatt

Lengyelország még meccset sem nyert korábban az Eb-ken, most pedig negyeddöntőre készül. Egyelőre veretlen Nawalka mester együttese, a csoportban két 1-0-s siker mellett a németek ellen 0-0-át játszottak Lewandowskiék. Jöhetett a Svájc elleni nyolcaddöntő. Egy jó átlagos találkozó volt, Blaszczykowski a félidő hajrájában gólt szerzett, aztán a második játékrészben Svájc vette át a kezdeményezést. Krychowiakék próbálták tartani az eredményt, ami a 82. percig sikerült is. Ekkor Shaqiri egy gyönyörű, ollózós góllal egyenlített. Jöhetett a hosszabbítás, ahol szintén a helvétek domináltak. Frissebb volt a svájci csapat, ám gól nem született. Jöttek a büntetők, ahol Xhaka kihagyott tizije Svájc kiesését jelentette. A szakértők Blaszczykowskit és Krychowiakot emelik ki, de csapatként sem festett rosszul Lengyelország. Nem volt lehengerlő a játék, de veszélyes akciókra képesek (főleg amíg van szufla), és eddig a négy meccsen bekapott 1 gól is jelzi, a védekezéssel sincs probléma.

Wojciech Szczesny Robert Lewandowski
Wojciech Szczesny és Robert Lewandowski (Fotó: MediaPictures.pl / Shutterstock.com)

Ronaldo egyelőre nem megy nyaralni

Portugália úgy játszhat negyeddöntőt, hogy nem nyert meccset a rendes játékidőt tekintve. Négy mérkőzés, négy döntetlen. Izland, Ausztria, Magyarország majd Horvátország után vajon jön az ötödik iksz? Benne van. Ronaldóék nem játszanak meggyőzően. Az előző cikkben is kifejtettem, mennyivel működőképesebbnek tűnt pár éve a Moutinho-Meireles-Veloso-féle portugál középpálya. Nos, a helyzet azóta sem javult, sőt Fernando Santos mester Moutinhót már nem is nevezte a kezdőbe a horvátok elleni mérkőzésen. André Gomes és Joao Mario között William Carvalho és Adrien Silva játszott. Vagy nem játszott, de a pályán volt. Egyébként André Gomes is egyre szürkébb, mögötte Raphael Guerreiro sem extra. Egy ügyes kis bekk, rakkolós, sokat futó spílernek tűnik, de ennyi. Nani csatárként nagyon jól helyt áll, Ronaldo pedig a magyarok elleni meccset kivéve kegyetlenül szenved. Mondjuk ellenünk is voltak gyengébb pillanatai…

Lyon, 2016. június 22. A portugál Cristiano Ronaldo örül góljának a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság F csoportja harmadik fordulójában játszott Magyarország - Portugália mérkõzésen, Lyonban 2016. június 22-én. MTI Fotó: Illyés Tibor
Lyon, 2016. június 22.
A portugál Cristiano Ronaldo örül góljának a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság F csoportja harmadik fordulójában játszott Magyarország – Portugália mérkõzésen, Lyonban 2016. június 22-én.
MTI Fotó: Illyés Tibor

A horvát-portugál nyolcaddöntő előzetesen jónak tűnt, de igazi rémálommá fajult. Mindent elmond, hogy a csapatok a 117. percig nem produkáltak kaput eltaláló lövést. A hosszabbítás hajrájában a horvátok megpróbálták döntésre vinni a dolgot, de ráfaragtak. Renato Sanchez, Nani, Ronaldo és Quaresma vett részt a gólt megelőző kontrában, a luzitánok továbbléptek, Modricék pedig szomorúan ballagtak le a pályáról.

Várható kezdőcsapatok:

Lengyelország: Fabianski-Piszczek-Glik-Pazdan-Jedrzejczyk-Blaszczykowski-Krychowiak-Maczynsi-Grosicki-Milik-Lewandowski
Portugália: Rui Patricio-Vierinha-R. Carvaljo-Pepe-Guerreiro-W. Carvaljo-Adrien Silva-André Gomes-J. Mario-Nani-Ronaldo

Nagyjából mindkét együttes 4-4-2-t játszik, függetlenül attól, hogy a két támadó hogy helyezkedik el egymáshoz képest. Reméljük, hogy nem oltják ki egymás játékát a csapatok, és főleg reméljük, hogy nem csak kivárásra játszanak. Sajnos benne van a pakliban, hogy megismétlődik a horvát-portugál, de abban talán bízhatunk, hogy amíg Ronaldóék kicsit tartottak Modricéktól, addig ettől a lengyel csapattól nem feltétlenül fognak.

Lengyelország foci Eb statisztikái

LM RG RG1 LÖV SZ FC SL PL
5 4 2 49 / 17 19 62 11 0
0.8 0.4 9.8 3.8 12.4 2.2

Portugália foci Eb statisztikái

LM RG RG1 LÖV SZ FC SL PL
7 9 3 87 / 42 50 90 13 0
1.29 0.43 12.43 7.14 12.86 1.86

Esélyek, tippek, szorzók

A találkozó esélyese a portugál válogatott. Hogy miért, az egy jó kérdés. Talán Ronaldo miatt. A luzitánok sikere 2.30-as oddsal bír, az iksz 3-al szoroz, a lengyel győzelem pedig 3.90-es szorzóért fogadható. Háromesélyes meccs, így a 2.30-as portugál siker felejtős. Ha abból indulunk ki, hogy a portugálok négy meccsből négyet hoztak ikszre, simán jó 3.00-as szorzóval a döntetlen. Félő, hogy megint mindkét együttes túl lesz biztosítva. Ha ebből indulunk ki, azaz hogy ezt a meccset is inkább a taktikai fegyelem jellemzi, az 1.5 overre adott 1.60 bár csábító, sajnos ott kell hagyni. Hiába van ott az egyik oldalon Lewa, a másikon CR7, kettejüknek volt egy jó meccse összesen…
Felix Brych, német spori fújja majd a sípot, nálam a gyengébb játékvezetők közé tartozik. Ugyanakkor a legnagyobb blődségeket is magabiztosan fújja… Ha ő vezet, a 3.5 büntetőlap felett opció 1.42-ért szintén felejtős.

Az Unibet speciális opció között találjuk a következőt: Grosicki nem játssza végig a mérkőzést (1.80). Neki eleve a torna előtt volt egy sérülése, ki is hagyta az első meccset. Németország ellen a 87. percben cserélte le Nawalka, az ukránok ellen a 71. percben cserélte be. Svájc ellen a nyolcaddöntőben a 104. percben hozta le a mester, szóval a rendes játékidőt ezúttal kihúzta, de nincs ez mindig így. Eleve több helyen Kaputska nevét olvashatjuk az előzetes kezdőben, bár én azt hiszem, Grosicki fog kezdeni. Peszko játéka is elképzehető majd Grosicki cseréjeként. Hogy miért jó tipp ez? A védelmet ugye egyik edző sem bontja meg szívesen, pláne nem, ha működik. A szűrőket szintén nem jó bántani, a másik szélen Kuba nagy formában játszik, pályán kell tartani. Lewa és Milik is jól megvan ott elöl, ráadásul nincs mögöttük a padon minőségi támadó. Ha Nawalka változtatni akar, marad Grosicki. Illetve pont, hogy nem marad… Egyébként is egy sokat futó, csupa szív játékos, és valószínűleg még mindig nincs 100%-os állapotban.

Unibet – az egyik legjobb választás az idei foci EB-re

Kiindulva a horvát-portugál meccsből, a kaput eltaláló lövések száma 9.5 alatt opció erősen jónak tűnik 1.75-ért. Fő a biztonság. Lewát eddig minden csapat levette, Miliknek néha az is gondot okoz, hogy a labdát eltalálja… Ronaldónak mondjuk aligha lesz olyan meccse, mint volt legutóbb, amikor is a 117.percben bombázott kapura először, de ha a luzitánok megint taktikailag fegyelmezettek maradnak, nem várhatunk olyan őrült futballt, mint amit láthattunk a portugál-magyaron.
Szintén a horvát-portugálból kiindulva kisebb téttel meg lehet rakni 31.00-es szorzóval, hogy Glik gólt fejel. A horvátoknál Vida szinte minden pontrúgásnál a labdához jutott, ám neki sem fejjel, sem a végén lábbal nem sikerült a bogyót a hálóba juttatni. Talán Gliknek nagyobb szerencséje lesz. A 31.00-es odds már 1000 Ft-ra is tisztán 30.000-et hoz.

A mérkőzéstipp játék nyertese runin

Gratulálunk, runin!

A nyertes tipp: X, Robert Lewandowski, 10. perc, beküldve: 2016.06.30 4:27 CEST