Didier Deschamps történelmet írhat

Didier Deschamps történelmet írhat

168
0
MEGOSZTÁS

Franciaország bejutott a 2016-os Európa-bajnokság döntőjébe, amit ha megnyer, akkor Didier Deschamps valami olyat ér el, amit korábban senki.

Játékosként már megnyerte az Eb-t

A korábban 102-szeres válogatottságig jutó Didier Deschamps játékosként a világbajnokság mellett, nyert Európa-bajnokságot is. A 2000-es belga-holland rendezésű tornán csapatkapitánya volt a francia válogatottnak, mely a döntőben hosszabbítás után Olaszországot győzte le. Akkor az elődöntőben futottak össze Portugáliával, ami a későbbi döntőhöz hasonlóan hosszabbításos mérkőzés volt, bár egyik találkozó sem ment el büntetőkig.

Deschamps előtt ketten is közel álltak a rekordhoz

A jelenlegi francia kapitány egy igazán nagy siker kapujában van, hiszen ezúttal edzőként is megnyerheti az Eb-t, amire korábban senki nem volt képes. Berti Vogts-nak már összejött hasonló, hiszen tagja volt a ’72-es győztes német csapatnak, illetve a ’96-os Európa-bajnok Nationalelfnek ő volt a kapitánya, de 1972-ben nem lépett pályára, csak a keret tagja volt. Dino Zoff is közel járt ehhez a bravúrhoz, ő játékosként 1968-ban nyert Eb-t, majd olasz szövetségi kapitányként épp Deschamps-ék miatt nem jött össze a győzelem, “csak” a második hely 2000-ben. Deschamps lehet tehát az első, aki játékosként és edzőként is megnyeri az Európa-bajnokságot.