Portugálok, akik franciák is lehetnének

Portugálok, akik franciák is lehetnének

281
0
MEGOSZTÁS

Az Európa-bajnokság döntőjébe jutó portugál csapatban hárman is vannak, akik számára nem idegen a Marseillaise, hiszen Franciaországban születtek. Raphael Guerreiro, Anthony Lopes és Adrien Silva azonban Portugáliát választotta.

Raphael Guerreiro

Guerreiro Le Blanc-Mesnil városában született és nőtt fel. Portugál apuka és francia anyuka gyermeke. A helyi csapatban kezdett el játszani, és 12 évesen csatlakozott a clairefontaine-i utánpótlás akadémiához, ahol együtt játszott például Paul Pogbával. Le Blanc-Mesnil egyébként nincs messze Saint-Denistől, ahol az Európa-bajnokság döntőjét vívják majd vasárnap este. Az ellenfél csapatában van egy földije is, hiszen Moussa Sissoko is abban a városban született. Guerreiro édesapja hatalmas Benfica szurkoló, fia pedig nagy Ronaldo-fanatikus, ezért nem volt kérdés számára, hogy Portugáliát választja. “Senki nem szólt bele a döntésbe, sem az ügynököm, sem a családom. A portugál válogatottban akartam játszani” – mondta.

Raphaël Guerreiro (Fotó: Marco Iacobucci EPP / Shutterstock.com)
Raphaël Guerreiro (Fotó: Marco Iacobucci EPP / Shutterstock.com)

Anthony Lopes

Anthony Lopes, a portugálok cserekapusa, a Lyonhoz közeli Givors városában látta meg a napvilágot. 5 évesen döntött úgy, hogy kapus lesz, a legendás Vitor Baia hatására. 9 évesen került a Lyonhoz, ahol jelenleg is véd, tehát ő nem csak hogy Franciaországban nőtt fel, hanem ott is él. Édesapja portugál, és idoljából már következtethetünk rá, miért nem a franciákat választotta. 17 éves volt, amikor a portugál szövetségtől megkeresték az édesapját, és ahogy korábban mondta a lyoni kapus, a családja miatt döntött így.

Adrien Silva

A trió harmadik tagja Adrien Silva, aki Franciaország nyugati részén, Angoulême városában született. Az FC Girondins de Bordeaux utánpótlás csapatában kezdett el játszani, majd portugál édesapja visszaköltözött Lisszabonba, így a család is utazott. “Franciaország mindig fontos helyen lesz a szívemben, de Lisszabonban élek már 12 éves korom óta, a feleségem is portugál, ahogy a gyerekem is. Sokkal inkább érzem magam portugálnak, mint franciának” – mondta Silva. Kisebb-nagyobb megszakításokkal teljes eddigi felnőtt karrierjét a Sportingban játszotta. “A portugál himnuszt énekelem, de a francia himnusz szavai is nagyon ismerősek a füleim számára” – írta le a kettős érzést a játékos.