MEGOSZTÁS

A horvátok és spanyolok összecsapásából egy jó kis csörte lehetett volna, ha nem így jön ki a sorsolás. Jelenleg úgy néz ki, hogy kedd este Bordeaux városában egy nem túl izgalmas mérkőzést láthatunk majd, két nagyon erős középpályával rendelkező csapat között.

Kéz a kézben mehetnek tovább

A selejtezők alatt is készítettem előzeteseket, és ott amikor a horvátok hasonló helyzetbe kerültek, bátran ajánlottam a döntetlent. Nevezetesen, amikor az olaszokkal játszottak, és oda-vissza 1:1 lett a vége. Most az a kérdés, hogy ki hogyan akar ellenfelet választani. Ezt a dolgot én soha nem tartottam komoly faktornak, de ha megnézzük, ebből a csoportból akár az első, akár a második helyen továbbjutva, azért nem olyan vészes a helyzet. Ezt a spekulációt nem is fejtem ki, teljesen felesleges átnézni, hogy akkor ezzel és azzal játszanak. Sokkal inkább fogják egyfajta pihenésre felhasználni ezt a mérkőzést a felek, tehát kéz a kézben könnyedén mehetnek tovább.

Udvarlás és magasságbeli fölény

Az udvarlás elkezdődött már a mérkőzés előtti interjúk során. “Megérdemeljük a továbbjutást, ahogy a spanyolok is. Ez egy kemény csoport volt. Del Bosque azt mondta, hogy mi játsszuk a legszebb focit ebben a négyesben? Ezt még nem hallottam, de ez kedves dicséret az Európa-bajnokság egyik legjobb csapatát irányító, kiváló kapitánytól” – mondta Ante Cacic, a horvátok trénere. Komoly érvágás, hogy Luka Modric valószínűleg nem játszik majd a spanyolok ellen. Azért így sem kell sajnálni őket, mert Raktic és Perisic is nagyon nagy formában van, viszont az olajozott gépezet legfontosabb fogaskereke hiányozni fog. Néhányszor már alakult úgy az első két meccsükön a horvátoknak, hogy a gyors kontráikat megnézhettük, és egész jól festett a dolog. Ezt most csak azért írom, mert a találkozó nagy kérdése, hogy kinél lesz többet a labda. A spanyolok imádják, szóval érdemes átengedni nekik, hiszen vannak ügyes védekező középpályásaik, védőik a horvátoknak, tehát a labdaszerzés utáni ellentámadás működhet. Egyébként elég komoly magasságbeli fölényük is lehet majd, átlagosan akár 4-5 centi is, a kezdőtől függően nyilván. Ez lehetne akár Mandzukic nagy napja is, gólszerzése 4.00 szorzó fogadható.

A spanyolok is udvarolnak

Természetesen Vicente del Bosque is futott egy kört az udvariasság jegyében. “Az Európa-bajnokságon nem sok csapatot láttam olyan jól játszani, mint a horvátokat. Modric egy világklasszis, nincsenek rá szavak. Nem tudom mi lenne jobb, pihentetni a játékosokat, vagy sem. Kieshetnek a ritmusból” – mondta a spanyol kapitány. A dilemmáját oldjuk fel azzal, hogy ezt a spanyol csapatot nem nagyon lehet tartalékosan pályára küldeni. Thiago például csak 20 percet játszott eddig az Eb-n, de nem hinném, hogy hatalmas visszalépés lenne, ha ő kezdene. Ráadásul tökéletesen ismeri a sok passzos játékrendszert, és rendkívül technikás. A bőség zavarát jelenti manapság a spanyol foci, még ha sokaknak nem is tetszik a La Liga és csapatai, két-három közel egyforma csapatot is ki lehetne válogatni, különböző játékosokból. Szerencsétlenségükre egy nem túl innovatív tréner ül a padon, aki erőlteti azt, amit nem biztos, hogy kellene.

Spanyolország szövetségi kapitánya, Vicente del Bosque
Vicente del Bosque. Fotó: YiAN Kourt/Shutterstock.com

Passzkirály védelem

Arra gondoltam, hogy a tippelés előtt még egy bekezdést szenteljük a spanyol védőknek, akikről kevés szó esik, többnyire Iniestáék lopják a show-t. Pique, Ramos és Busquets nagyot melóznak azért, hogy a támadók labdavesztéseiből ne legyen probléma. Ők hárman 13 esetben szereztek labdát, lövéseket blokkoltak, és passzoltak, nem is keveset. Iniesta után ők adták-vették legtöbbször a bogyót. Többet passzoltak védekező játékos létükre, mint Izland, vagy Észak-Írország teljes csapata eddig. Ez persze a meccseken kialakult helyzetnek köszönhető, miszerint jár a labda, és csak jár. De ilyen labdabiztos védők komoly alapot jelentenek. Nagyon hatékonyan működnek együtt, különösen Pique és Ramos, ami figyelembe véve, hogy egyikük Barcelona játékos, a másikuk pedig madridi, azért nem rossz. Különösen Pique dolgozik rajta szezon közben, hogy ezt a közös együttműködést így ki kelljen emelni.

C-csoport tabella

Név LM Ny D V RG:KG GA Pt
Németország 3 2 1 0 3:0 +3 7
Lengyelország 3 2 1 0 2:0 +2 7
Észak-Írország 3 1 0 2 2:2 0 3
Ukrajna 3 0 0 3 0:5 -5 0

Tippeljünk, de csak óvatosan

Nem hiszem, hogy ez lesz az Európa-bajnokság legfontosabb és legélesebb mérkőzése. A horvátok részéről szerintem mehet a kéz a kézben, kérdés, hogy a spanyolok erre mennyire hajlanak. Ha emlékeztek az ukrán-spanyol selejtezőre, még akár kételkedhettek is ebben. Akkor már tét nélkül, a spanyolok egyfajta B csapattal győzték le a továbbjutásért küzdő ukránokat. Az Eb viszont más, ha nem is pihentetnek mindenkit, de a meccsen lehet jókat pihenni, főleg az alibizős tili-toli focival. Én bevállalom a döntetlent 3.10-ért, és mivel a játék nélküli összejátszás feltűnő, ezért a mindkét csapat szerez gólt is betippelem 2.25-ért. De persze csak óvatosan, mert ki tudja mi jár itt a csapatok fejében.

Tudj meg többet a Unibetről

A mérkőzéstipp játék nyertese stdavid

Gratulálunk, stdavid!

A nyertes tipp: 1, Mario Mandzukic, 35. perc, beküldve: 2016.06.21 18:48 CEST