MEGOSZTÁS

Csehország és Törökország is borzalmas formában van, annyi különbséggel, hogy a cseheknek világi szerencséjük volt Horvátország ellen, és végül a horvát szurkolok összehozták a döntetlent. Eközben a törökök annyira széthullottak, hogy a szurkolóik Arda Turant fütyülték ki a spanyolok elleni mérkőzésen. Roncsderbi a javából, mentális előnnyel cseh oldalon!

A semmiből jött pont!

Csehország második körös meccsén Horvátország ellen, úgy tűnt, hogy a cseheknek nem sok babér terem. Modricék dominálták a mérkőzést. A csehek csak nyomozták a labdát, helyzetük pedig érthető módon alig volt, ahhoz kell a laszti is. Az első félidőben például nem volt kaput eltaláló lövésük Rosicky-éknek. Aztán a második félidő végén jött a káosz, magabiztos horvát vezetésnél. Tulajdonképpen már megnyerték a mérkőzést. “Ezek az emberek sportterroristák. A horvát hatóságok egyedül képtelenek felvenni a harcot a huligánokkal. Nem érdemlik meg, hogy a lelátókon ülhessenek, tönkretették, amit felépítettünk”nyilatkozta dühösen a horvát szövetségi kapitány a lefújás után. De persze a lehetőséget ki kell használni, különben lehetőség marad. A csehek pedig fogták magukat, és kiegyenlítettek az utolsók percekben.

Petr Cech. Fotó: MediaPictures.pl/Shutterstock.com
Petr Cech. Fotó: MediaPictures.pl/Shutterstock.com

Ez lehet a csehek meccse

Korábban írtam, hogy a csehek talán Törökország ellen tudják csak megmutatni, hogy ők valójában képesek letámadó focit is játszani. Erre továbbra is látok sanszot, mert a törökök nem zavarnak sok vizet, miközben a csehek azért küzdenek. Rosicky lesérült ugyan, de lehetnek itt még rajta kívül más nyerőemberek is. Darida a legaktívabb cseh játékos eddig, ő passzolt például a legtöbbször, emellett kapura lőtt néhányszor, és voltak sikeres szerelései. Viszont összességében nagyon gyászos képet fest ez a cseh csapat egyelőre támadásban, nem véletlen, hogy a legjobb játékosuk eddig a tornán, a kapusuk, Petr Cech. A védőik sem mutattak eddig sokat, Sivok sokszor mentett, felszabadított, de a spanyolok ellen védekezési bravúr, ahogy például több külföldi lap is írta, leginkább az egyszerű létszámfölénynek volt köszönhető, mintsem a szervezettségnek. De szerencséjükre a törökök még náluk is rosszabbak!

Törökország mélyről jött, mélyre esett vissza

Minden világeseményen van egy válogatott, ami a teljes széthullást a torna idejére időzíti. Nem szándékosan, csak így jön ki. A törökök a selejtezők alatt számos problémával küzdöttek, ami leginkább az öltözőből jött, és a motiváció hiányából is. Ez feledtette kis időre a kijutás, de visszatértek ugyanoda. Arda Turan első meccses lecserélésébe én így utólag bele látom az első dominót, ami ledőlt. Fatih Terim húzását azért nem értettem, mert a Barcelona játékosa az egyetlen olyan klasszisuk, aki váratlant tud húzni. Ha nem húz, akkor is a pályán hagyod, és nem cseréled le egy kínai légiósra. Persze Arda Turan sem volt matyóhímzés, annyira nincs ott fejben, hogy a legutóbbi meccsen bemutatott a saját szurkolóinak. “Nem kell bizonyítanom semmit. Több mint 90-szer volt rajtam a címeres mez, és csak annyi rossz meccsem volt, hogy egy kezeden össze tudod számolni” – mondta a mérkőzés után a Barcelona középpályása.

Arda Turan. Fotó: l3o_/Flickr
Arda Turan manapság nem olyan boldog. Fotó: l3o_/Flickr

Van-e kiút a törököknek?

Spanyolország egyértelműen megkímélte Törökországot, hiszen az a 3:0-ás végeredmény, nagyon nyugodtan lehetett volna sokkal nagyobb arányú is. Úgy gondolom, aztán ez nyilván szubjektív, hogy a törököknek a kétszer 90 perc alatt, nem volt értékelhető momentumuk. Alig van náluk a labda, a fejpárbajokat az egész mezőnyben legrosszabb arányban nyerik, ha a legalacsonyabb spanyolokat nem számítjuk. Mindennél jobban érzékeltet még az is, hogy 2 darab kaput eltaláló lövésük volt eddig az Európa-bajnokságon. Ennél csak a nullával álló svédek a rosszabbak. Szóltak róla a hírek, hogy Fatih Terim alig alszik, mert annyit elemez a stábjával, de ebből semmi nem érzékelhető a pályán. Taktikailag és morálisan is csődöt mondanak a játékosai. Lövés blokkolás helyet hajat igazítanak, és bemutatnak a saját szurkolóiknak. Teljes mélypont.

D-csoport tabella

Név LM Ny D V RG:KG GA Pt
Horvátország 3 2 1 0 5:3 +2 7
Spanyolország 3 2 0 1 5:2 +3 6
Törökország 3 1 0 2 2:4 -2 3
Csehország 3 0 1 2 2:5 -3 1

Fogadjunk, de csak óvatosan

Mindkét fél játéka meglehetősen bizonytalan és esetleges, ezért szerintem nagy összeget nem érdemes áldozni a találkozóra. Ha mégis fogadnánk, a szétesett törökök miatt Csehország sikere várható előzetesen (2.40). Ilyen gyengébb védelmek mellett könnyen előfordulhat, hogy potyogni fognak a gólok. A 1.5 felett 1.36-ot érhet, míg a 2.5-nél több 2.25-öt. A lapok terén az irodák úgy gondolkodnak, hogy a törökök többet gyűjthetnek be. Erre 1.95-os az odds, és figyelembe véve, hogy mennyire nincsenek ott fejben, végül is nem rossz ötlet.

A mérkőzéstipp játék nyertese Assassin

Gratulálunk, Assassin!

A nyertes tipp: 2, Burak Yılmaz, 18. perc, beküldve: 2016.06.21 20:29 CEST