MEGOSZTÁS

Megvan a torna „Dániája és/vagy Görögországja”. Úgy vélem, hogy Izland kiesése után minden semleges szurkoló Wales-nak szorít majd szerdán este. A bukmékerek a portugálokat tartják esélyesebbnek a döntőbe jutásra. Alapemberek estek ki a sárkányoktól (Ramsey és Davies) eltiltás miatt, így Coleman számára adott a feladat. Portugália öt döntetlennel „menetelt” a négy közé és karnyújtásnyira került a finálétól, a papíron gyengébb ellenféllel szemben.

Ne a Belgium elleni meccsből induljunk ki

Sportfogadóként és szurkolóként hajlamosak vagyunk elragadtatni magunkat. Elfelejtjük, hogy minden mérkőzés más és az elképzelt „forgatókönyvet” a legapróbb részletek is boríthatják. Sajnos mi is így estünk ki Belgium ellen, mert a vörös ördögök nagyon jól alkalmazkodtak a játékunkhoz. Ugyanígy járt Izland és Belgium is. Kétségtelen, hogy Wales diadala volt a nagyobb meglepetés, 5.00-ös szorzón fogadhattunk a britek győzelmére. Portugália láthatóan szenved ezen a tornán. Ronaldónak nem megy igazán a játék, a szervezett csapatok simán kapcsolják ki a Real Madrid sztárját. Szorosan őrzik a portugálok első számú csillagát és ő rosszul viseli idegileg a helyzetet. Akadozik a Santos mester taktikája. Nani és Ronaldo ritkán tud veszélyes összjátékot kialakítani, míg a fellőtt labdák gyakran pontatlanok. Mindezek ellenére Portugália még veretlen a tornán, mentális erejüket mutatja, hogy ellenünk háromszor, míg Lengyelország ellen egyszer visszajöttek hátrányból is. Őket tehát már többször meglegyintette a kiesés szele. Előszeretettel kritizálják ezt a portugál csapatot, pedig taktikailag rendkívül fegyelmezett, türelmes játékot mutatott be, például a nyolcaddöntő végjátékában:

Sorsdöntőek voltak a gól előtti percek. Pjaca beállt Rakitic helyére és a Dinamo Zagreb 21 éves tehetsége rögtön felszántotta a pályát, lendületes megindulásai reményt adtak a horvát támadóknak és kitámadtak. Meccslabdát rontott Perisic, majd a labdaszerzés után, mintaszerű kontrával büntetett Quaresma, ezzel eldőlt a továbbjutás. Annak ellenére, hogy nem megy a portugáloknak a játék ezen a tornán, ott vannak a döntő küszöbén. Ha Wales egy kicsit is elhiszi, hogy jobb ellenfelénél akkor pofára eshet. Az egységes szigetországiak problémáit Colemannak és stábjának orvosolnia kell.

Feladja hadrendjét Wales?

Alapesetben három belső védővel áll fel a brit gárda, de a csapatszerkezet 5-3-2-re módosul, mert a két szélső védő Gunter és Taylor visszarendeződik. Eltiltása miatt kiesik Davies az egyik középső védő, és Ramsey a csapat osztogató/szűrő középpályás sztárja. Gondoljuk át, hogyan oldhatja meg problémáit a walesi szakvezetés. A keretben két védő bevethető Davies pótlására: Jazz Richard (25 éves) a Fulhamben szélsővédőt játszik, míg a Premier League világában edződő Collins (32, West Ham), egy az egyben átveheti Davies szerepét. Könnyűnek ígérkezik ez a váltás, de nem törvényszerű, hogy Coleman meglépi. Collins csupán két percet játszott az Európa-bajnokságon, és az angol élvonalban hetedik West Ham – ban sem alapember. A csapatbemutatókban már boncolgattam azt, hogy sztárjai nélkül bajban lehet Wales. Ramsey besárgulásával kulcsemberét veszítette el Coleman. Az Arsenal nagy munkabírású középpályása jól alkalmazkodik a mérkőzés alakulásához: ha kell védekezik, ütközik, de képes remek zsugákkal tömni a társait. Hiányában felmerülhet a kérdés: kell-e a pálya közepére két játékos, vagy valaki átvállalja Ramsey szerepét? Én mindenképpen változtatnék a hadrenden, mert szerintem King vagy Edwards nem tudja majd egy személyben pótolni az Arsenal csillagát. Ebben az esetben felmerülhet egy 4-4-1-1-es hadrend lehetősége, amivel meg lehetne lepni Portugáliát, viszont nem én vagyok Wales szövetségi kapitánya, ezért ez az egész csak laikus okoskodás.

Alapjáték nélkül a döntőben?

Se íze, se bűze nincs ennek a portugál válogatottnak. Az egyéni hibák többször kellemetlen szituációkba sodorják ezt a csapatot. Zavarba hozható a védelem és Patricio sokat bizonytalankodik. Kiesik William Carvalho aki begyűjtötte második sárga lapját, így Wales ellen Santos nem számíthat a szűrőre. Pepe sérüléssel bajlódik, de minden bizonnyal összeszedi magát az elődöntőre. Más kérdés, hogy a közutálatnak örvendő Real játékost szanaszét fűzték a lengyel támadók a negyeddöntő első félidejében. Az ifjú Renato Sanchez lehet a luzitánok új reménysége, aki igazi talált góllal hozta vissza csapatát a lengyelek elleni meccsbe:

Nani előkészítése fél tucat lengyel védőt kötött le, közöttük a Bayern 18 éves új igazolása megmutathatta milyen a bal lába. Nani nálam magasan a legveszélyesebb portugál ezen a tornán, míg CR szenved, de Quaresma mindig tud új impulzusokat hozni a meccsekbe. Talán a kiegészítő játékosoktól lehetne sokkal többet elvárni, viszont Ronaldo árnyékában nem tudott kialakulni jellegzetes csapatjáték.

Változtatni kell!

Biztos vagyok benne, hogy szíve szerint egyik edző sem bontaná meg a kezdő tizenegy összetételét. Az eltiltások miatt azonban nincs mit tenni. Portugál oldalon a folyamatosan bizonyító Renato Sanchez biztosan a kezdő tagja lesz, az eltiltott Carvalho helyén a lengyelek ellen becserélt Danilo, vagy Moutinho játszhat, így viszont 4-4-2-re alakul majd a hadrend és valamelyest meggyengül szerintem a portugál válogatott középpályás védekezése. Coleman az egyik sajtótájékoztatóján megpendített egy fontos információt: „Nem fogunk változtatni a játékunkon”. Ez azt üzeni, hogy marad az ötvédős rendszer és látszólag feladja a kezdeményezést Wales.

Portugália foci Eb statisztikái

LM RG RG1 LÖV SZ FC SL PL
7 9 3 87 / 42 50 90 13 0
1.29 0.43 12.43 7.14 12.86 1.86

Wales foci Eb statisztikái

LM RG RG1 LÖV SZ FC SL PL
6 9 5 54 / 31 19 65 11 0
1.5 0.83 9 3.17 10.83 1.83

A várható kezdőcsapatok

Portugália: Patricio – Cedric, Fonte, Pepe, Eliseu – Joao Maria, Moutinho (Danilo), Renato Sanchez, Adrien Silva – Nani, Ronaldo

Wales: Hennesey – Gunter, Chester, Williams, Collins, Taylor – Edwards (King), Ladley, Allen – Vokes (Robson-Kanu), Bale

Fogadási kínálat

Biztosan sokan bepróbálják majd a walesi továbbjutást, mert elnyerte a közvélemény kegyeit az együttes. Bale-ék döntőbe kerülése 2.63-on szoroz az Unibetnél. Tálcán kínálja magát Portugália újabb döntetlenje, ami a hatodik lenne a sorban (3.05). Ha ikszre játszunk, ne feledjük, hogy Wales eddigi összes meccse eldőlt (4 győzelem, 1 vereség). Látható, hogy Santos mester mennyire bizonytalan a középpálya összetételében, és a szélső védői is roppant sebezhetőek. Wales eddig minden meccsén szerzett gólt, így lesz ez szerdán este is (, 1.57).

Fogadj a világ legjobbjainál

A mérkőzéstipp játék nyertese mataux50

Gratulálunk, mataux50!

A nyertes tipp: 1, Cristiano Ronaldo, 50. perc, beküldve: 2016.07.06 20:54 CEST

 
 

1 hozzászólás

Comments are closed.