MEGOSZTÁS

Az olasz válogatott számára két meccs után a lényegi kérdés már eldőlt; megnyerték a csoportot, így nyugodtan várhatják az írek elleni mérkőzést.

Ezzel szemben a Zöld Fiúk úgy lépnek pályára, hogy nekik az életben maradáshoz elengedhetetlen a három pont megszerzése. Mindez látva az Azzurri eddigi két meccsét, nagyon nehéz küldetésnek ígérkezik.

Két mérkőzés 100%-os teljesítmény

Az olasz válogatott hibátlanul játszott Belgium nemzeti csapata ellen, azonban a svéd tizenegy ellen már nem csillogtak annyira. Én úgy gondolom, nehéz is kétszer ugyanolyan tökéletes játékot produkálni. Míg a belgák ellen outsiderként léptek pályára, addig a svédek ellen toronymagas esélyesként. Teljesen más taktikát és hozzáállást igényelt ez a csapattól, amit nem is tudtak maradéktalanul megvalósítani. Az északiak ellen látható volt az, hogy a támadójáték erőteljesen akadozik. Ha egy kicsit zártabb ellenféllel néznek szembe, akkor azt a széljáték hiánya miatt nehezebben törik át, eltűnik a lendület a játékukból. Feltűnő volt az olasz baloldal impotenciája, Florenzi, Giaccherini és az oldalukról Eder sem tudta azt a teljesítményt nyújtani, mint az első mérkőzésen játszók. A három védős rendszer azonban jól működött, lényegében mindig volt egy ember Zlatan Ibrahimovic-on, így lélegzethez sem jutott a sztárcsatár. A védekezés tehát ismét pöpecül működött, de ez az Eder – Pelle csatárpáros nem érezte egymást, mint ahogy a szélsők sem tudtak becsatlakozni a játékba kellő erővel.

Olaszország - Eb2016 (Fotó: Marco Iacobucci EPP / Shutterstock.com)
A himnusz eléneklésével soha nem volt gond az olaszoknál. (Fotó: Marco Iacobucci EPP / Shutterstock.com)

Hatalmas bakit követtek el az írek

Az írek az első mérkőzésükön erőn felül teljesítettek, de a második meccsen a belgák ellen óriásit bakiztak. Martin O’Neill szövetségi kapitány számlájára írom ezt a vereséget. Ugyanis a mester valami hasonló meglepetést akart, mint a svédek elleni első mérkőzésen; a második félidő elején meglepni az esetleg álmosabban kezdő belga válogatottat. Ezért ugyanúgy kitámadtak, mint tették azt az első meccsükön. És szépen bele is szaladtak a nagykésbe, a belgák szó szerint szétkontrázták őket. Ekkora hibát ezen a tornán még nem nagyon láttam edzőtől. Hogyan képzelhette azt O’Neill, hogy a belgák nem elemezték ki a svédek elleni meccsüket?! A bekapott gyors gól után semmi esélyük nem maradt a gólszerzésre, a belga gyors támadók pedig köszönték szépen a nagyobb teret és kitámadást, maximálisan éltek a lehetőséggel.

Martin O'Neill. Fotó: Irish Defence Forces/Flickr
Martin O’Neill. Fotó: Irish Defence Forces/Flickr

Kisebb sérülésekkel küszködnek

Az olasz válogatottban egyedül Antonio Candreva sérült, míg az íreknél Jonathan Walters maródi. Az várható, hogy Conte kapitány számos játékosának pihenőt enged, így dőreség megjósolni a kezdőcsapatot. Én is csak egy olyat jeleztem az írás végén, amely ugyan nem elképzelhetetlen, de persze ez bizonyosan változni fog, hiszen most van lehetőség embereket próbálgatni. Az íreknél azonban nem lehet tartalékolni, a játékosoknak azt kell nyújtani, ami a csövön kifér.

Várható kezdőcsapatok

Olaszország: Buffon – Chiellini, Bonucci, Barzagli – Florenzi, Parolo, De Rossi, Giaccherini, Darmian – Eder, Pelle.

Írország: Randolph – Brady, Clark, O’shea, Coleman – Hendrick, Whelan, McCarthy, Brady – Hoolahan – Long.

E-csoport tabella

Név LM Ny D V RG:KG GA Pt
Olaszország 3 2 0 1 3:1 +2 6
Belgium 3 2 0 1 4:2 +2 6
Írország 3 1 1 1 2:4 -2 4
Svédország 3 0 1 2 1:3 -2 1

Építő jellegű kritika

Sokan mondhatják, hogy miért is kritizálom én azt az olasz csapatot, amely eddig még gólt sem kapva nyerte a meccseit. Azért merem ezt megtenni, mert úgy gondolom, még több van ebben a csapatban, és azt szeretném, még ennél is jobban focizzanak. Szeretem az okos és tudatos focit, az olaszok pedig ezen a tornán élen járnak ebben. Fekszik a játékosoknak az a taktika, amit Antonio Conte kitalált, ez a biztonsági, ámde gyorsan támadásba lendülő foci. A harmadik mérkőzés pontosan beleillik az eddigi taktikájukba, hiszen az írek kényszer alatt játszanak. Nem tehetik meg azt, amit a belgák elleni első félidőben, sokkal inkább úgy kell játszaniuk, mint a második játékrészben. Ennél tökéletesebb tehát nem is lehetne az olaszok számára a lehetőség, gyors átjátszásokkal ezt a mérkőzést is lehozhatják. Én az ő győzelmüket várom!

Olaszország nyer – 2.40

A mérkőzéstipp játék nyertese chabialonso

Gratulálunk, chabialonso!

A nyertes tipp: 2, Robbie Keane, 67. perc, beküldve: 2016.06.22 7:29 CEST