MEGOSZTÁS

Végre elkezdődik a 2016-os Európa-bajnokság! A nyitómérkőzésre pénteken, a Stade de France stadionban kerül sor. A fogadóirodáknál egyértelműen a házigazdák a favoritok, de a selejtezők során látott rendkívül masszív román védelem feltörése nem lesz könnyű feladat.

Franciaország felkészülése

Rendező országként a selejtezőkön nem kellett részt venniük, de Benzema és Valbuena zsarolós témája miatt nem volt teljesen zökkenőmentes az elmúlt fél év. A két májusi barátságos meccset (3-2 Kamerun és 3-0 Skócia ellen) tekinthetjük csak igazán mérvadónak, ezek alapján nagyjából a kezdőt is meg tudjuk már jósolni, két helyen lehet változás: Diarra helyett Kanté kezdett az utolsó felkészülési mérkőzésen, de minden bizonnyal a BL döntő miatt a válogatottól pihenőt kapó Griezmann is a kezdősípszótól játszhat majd, Payet, Giroud vagy Coman helyén.

Paul Pogba. Fotó: CP DC Press/Shutterstock.com
Paul Pogba. Fotó: CP DC Press/Shutterstock.com

A világ legjobb (?) középpályája

Nem lesz könnyű dolga Deschamps mesternek, elöl és hátul is lesznek kulcshiányzói. A kapuban Lloris helye egy pillanatig sem kérdéses, 2010 óta ő a válogatott csapatkapitánya, az előtte játszó négyes viszont nem a megszokott lesz. Varane volt a legstabilabb belső védő, mellette Mangala, Koscielny és Sakho kapott szerepet, de a Real Madrid játékosa megsérült, és emiatt az egész tornáról lemaradt, helyette az az EL győztes Rami került be a keretbe, aki az első kerethirdetéskor (Varane sérülése előtt) keményen kritizálta a kapitányt a kihagyása miatt. A két szélsővédő, Sagna és Evra a franciák leggyengébb pontjai. A középpályán a Matuidi, Pogba, Kanté trió nem igényel kommentárt, ez a világ egyik legerősebb középpályája, a három támadó posztra viszont négyen is pályáznak, talán Griezmann szereplése a legbiztosabb, az Atlético Madrid támadója mind a három pozícióban képes játszani, de Deschamps „erőcsatárral” szeret játszani, így a legvalószínűbb Payet vagy Coman padoztatása. Klasszikus 4-3-3, ahogyan már megszokhattuk – az elmúlt évben egyszer próbálkoztak más felállással (4-4-2 gyémánt), de végül azon a meccsen a 80. percben visszaálltak a már megszokott 4-3-3-ra, és a 85. percben el is döntötték a mérkőzést Cristiano Ronaldoék ellen.

Várható kezdőcsapat: Lloris – Sagna, Koscielny, Rami, Evra – Pogba, Kanté, Matuidi – Payet, Giroud, Griezmann.

Románia felkészülése

A három májusi barátságos találkozót tekintve kicsit elbizonytalankodhattunk (1-1 Kongó, 3-4 Ukrajna és 5-1 Grúzia ellen): a megszokott, dögunalmas foci helyett teljesen mást láttunk, de Iordanescu mester sok helyen változtatott, és más variációkkal próbálkozott. Egyetlen játékos sem kapott szerepet a kezdőcsapatban mindhárom alkalommal. Kicsit altatásnak érzem ezt, a selejtezők során látott, betonbiztos bunkerfoci minden bizonnyal újra előkerül a franciák ellen.

Anghel Iordanescu. Fotó: salajean/Shutterstock.com
Anghel Iordanescu. Fotó: salajean/Shutterstock.com

Iordanescu és a tökéletesen megszervezett védelem

Kicsit hihetetlenül hangzik, de az összes európai csapat közül a románok kapták a legkevesebb gólt (tíz meccsen kettőt), felállt védelemmel szemben senki nem vette be a kapujukat (a finnek kontrából, Dzsudzsák szabadrúgásból talált be) a selejtezők során. A védelmen nem igazán érdemes változtatni, szinte tökéletesen működött, Tatarusanu előtt Chiriches és Grigore szerepelnek majd a tengelyben, a jobb oldalon Rat játszik majd, előttük pedig Pintilii és Hoban szűri az ellenfelek támadásait. A bal oldali védő pozíciója kérdéses volt, az eleinte kezdő Papp kimaradt a keretből, helyette nagy valószínűség szerint a Porto korábbi játékosa, Sapunaru szerepel majd. Amilyen jók voltak hátul, annyira gyengék elöl: tíz meccsen mindössze tizenegy gólt szereztek, a kreativitás nagyon hiányzik ebből a csapatból. A jobbszélső Stancu és a Cordobában 21 gólt szerző Andone helye tűnik biztosnak, a maradék két hely kiadó.

Várható kezdőcsapat: Tatarusanu – Rat, Grigore, Chiriches, Sapunaru – Pintilii, Hoban – Stancu, Stanciu, Popa – Andone.

Mire számíthatunk?

A kereteket tekintve nem lehet kérdéses a győztes, mégis úgy érzem, hogy nem lesz könnyű dolga a franciáknak. A románok a támadójátékban gyengék, nem hiszem, hogy gólt lőnek, ultra-defenzív felállásuk miatt viszont nem zárom ki, hogy nem látunk gólt az első negyvenöt perc alatt. Világsztárok ide vagy oda, a franciák nem megszokott támadóhármassal kezdenek majd, szerintem maximum egygólos első félidőnek leszünk majd szemtanúi. Ezen kívül még egy erős tippem van, a két középpálya közt óriási a különbség, és az Unibet kínálatában lévő „Játékos statisztikák” fül alatt találtam egy érdekes lehetőséget: Pintilii szabálytalanságainak száma 2,5 felett. A csapatban ő a „kemény legény”, egyáltalán nem tiszta a játéka, bátran bevállalja a faultokat, ahogyan ezt láthattuk az egész selejtezősorozat alatt (8 meccs 18 szabálytalanság), de leginkább a hasonlóan bivalyerős spanyol középpálya ellen, amikor öt szabálytalanságot is elkövetett. Mivel Pogba a topbajnokságokban a negyedik legmagasabb csel/meccs átlaggal rendelkezik, simán elképzelhető, hogy akár már az első félidőben nyertes lesz ez a fogadás. Még a lapokon is gondolkodtam, de Kassai nemzetközi szinten nem osztogat igazán sok lapot, így elvetettem a 2,5 feletti román lapok számát, amit az Unibet kínál (1.70), emellett a franciák 60,5% feletti labdabirtoklása is jó ötletnek tűnhet 1.72-ért. Egyébként ennél a fogadóirodánál elképesztő dolgokra is fogadhatunk, például a Koscielny lapot kap, Stanciu gólt szerez és legalább 12 szöglet születik a mérkőzésen opció is megtalálható az összesen 501 lehetőség közül.

A mérkőzéstipp játék nyertese alexthebest

Gratulálunk, alexthebest!

A nyertes tipp: 1, Olivier Giroud, 55. perc, beküldve: 2016.06.09 13:40 CEST

 
 

2 HOZZÁSZÓLÁS

Comments are closed.