MEGOSZTÁS

Az utolsó negyeddöntőn a házigazda franciák fogadják a torna meglepetéscsapatát, Izlandot. Ha úgy vesszük nem is meglepetés a szereplésük, hiszen gond nélkül verték például Hollandiát is már a selejtezőkben. Ettől függetlenül a favorit természetesen Franciaország, és ez tökéletes Izlandnak.

Sokat értek a cserék

Lassan kezdik a franciák a mérkőzéseket, ami számokban is megmutatkozik. A második félidőkre feljavulnak a kapura lövési statisztikáik, többször és hatékonyabban passzolnak. Mondhatni a kései gólok mesterei lettek, hiszen eddig minden találatukat a második félidőben hozták össze, többnyire egy óra játék után. Néhány napja a francia focival foglalkozó, Omlette du Fromage blogot kérdeztük, és szerinte néha rossz az alaptaktika, amin a szünetben változtatnak. “Didier Deschamps-ról sem mondható, hogy jól készítené fel a csapatait, viszont mindig jól nyúl a meccsekbe. Mivel született vezér, képes átragasztani a győzelmi vágyát minden játékosára. De időnként rossz a megközelítése” – válaszolta a francia szakértő. A cserék mindig egyfajta új színt, lendületet hoztak a játékukba. Felmerül a kérdés, hogy lehet-e úgy Európa-bajnokságot nyerni, hogy csak cserék után vagy a helyes úton.

Paul Pogba. Fotó: Marco Iacobucci EPP / Shutterstock.com
Paul Pogba. Fotó: Marco Iacobucci EPP / Shutterstock.com

Ellentétek találkozása

A franciák arra számíthatnak, amire eddig is. Az ellenfél nem igazán szereti dédelgetni a labdát. Olyannyira nem, hogy amíg a franciáknál átlagosan 56.7%-ban volt a laszti, addig az izlandiaknál csak 35%-ban. Az izlandiak az angolok ellen lépték át az 1000 passzot, ezzel még mindig a passzlista utolsó harmadában vannak, olyan országok mögött, akik már kiestek a csoportkörben. Csak addig kell nekik a labda, ameddig vezetnek vele egy veszélyes támadást. Nagyon hasonló módon menetelt a Leicester City az angol bajnokságban. A két csapat játéka persze nem egyforma, de mindkettő passzív résztvevője inkább a mérkőzéseknek, és a remek fizikális felkészültségnek hála, meg-megtalálják a rést az ellenfél letámadásában. Az izlandi és a francia válogatott is 6-6 gólt szerzett eddig az Európa-bajnokságon, de miközben a házigazdák ezt 75 lövésből hozták össze, addig az északiak fele annyi kísérletből, 31 próbálkozásból. A világbajnokságon is láthattunk ilyen taktikát, például Costa Rica esetében. Egészen addig működik jól, ameddig a hatékonyak tudnak maradni befejezésben.

Aron Gunnarsson. Fotó: Marco Iacobucci EPP / Shutterstock.com
Aron Gunnarsson. Fotó: Marco Iacobucci EPP / Shutterstock.com

Az esélytelenek nyugalmával

A felszabadultság Izland mellett szól, őket már rég nem nyomja az esélyesség terhe, és ahogy szokták mondani, az ellen a legnehezebb küzdeni, akinek nincs veszteni valója. Nekem személy szerint az északiak játékában az tetszik, hogy az előzetes tervüket közel tökéletesen végig tudják tartani. Nincsenek igazán nagy személyi hibák, mindenki hozza a tőle elvárhatót. Talán Kolbeinn Sigthórsson és Ragnar Sigurdsson kiemelkednek valamelyest, de összességében a csapategység dominál az izlandiaknál. Szövetségi kapitányuk már az Európa-bajnokság előtt elmondta, hogy hálás feladat az izlandiakat irányítani. Egy ismerősöm járt egyszer Izlandon, a következőket mesélte. “A jeges vízben láttam úszni egy férfit, azt hittem segítségért kiállt. De nem, csak a himnuszt énekelte, miközben úszkált a jégdarabok között”. Optimista, küzdelmes és vidám nép.

Minden meccsen kaptak gólt

Eddig kicsit a franciákat ekéztem, de azért Izland háza táján sem minden fenékig tejfel. Minden egyes meccsükön kaptak eddig gólt, a magyarok elleni meccsen ugye konkrétan saját maguknak lőtték. Felszabadításokban toronymagasan vezetik a rangsort az Eb-mezőnyben. Összesen 139-szer került erre sor, és nem csak ebben járnak élen a versenyben lévők között, hanem szerelésben, labdaszerzésben és lövésblokkolásban is. Folyamatos nyomás alatt van a védelmük, ami eddig jól teljesít, de például a mi ellenünk játszott meccsükön látszott, hogy a hosszabb ideig fenntartott letámadás egy idő után zavarba hozza őket. A franciák a második félidőkben rendre összehozzák ezt, hol úgy, hogy Coman csereként beállva helyzeteket alakít ki, hol pedig Payet zsenialitásának köszönhetően. Nagyobb terhelés alatt lesznek az izlandiak, mint eddig bármikor, mert több kreatív játékosuk van a franciáknak, mint például Angliának volt, és nem csak a kezdőben, a padról is nyerőemberek jöhetnek be.

Franciaország foci Eb statisztikái

LM RG RG1 LÖV SZ FC SL PL
7 13 5 85 / 49 48 73 13 0
1.86 0.71 12.14 6.86 10.43 1.86

Izland foci Eb statisztikái

LM RG RG1 LÖV SZ FC SL PL
5 8 4 35 / 21 14 68 12 0
1.6 0.8 7 2.8 13.6 2.4

Az irodáknál favorit a házigazda

Nem is kicsi favorit a fogadóirodáknál Franciaország, hiszen győzelmük 1.44-et fizetne. Szerintem erre nem érdemes nagy pénzt áldozni, és arra sem, hogy a házigazda jut tovább 1.14-ért. Próbáljunk meg inkább valami nagyobb és izgalmasabb szorzót fogni. Ha például hosszabbításba dőlne el a mérkőzés, akkor azzal 9.50-ös szorzót foghatnánk. Én amellett teszem le a voksom, hogy a második félidőben több gól lesz 2.10-ért.

– Fogadj a világ legjobbjánál

A mérkőzéstipp játék nyertese Sierra

Gratulálunk, Sierra!

A nyertes tipp: 1, Olivier Giroud, 21. perc, beküldve: 2016.07.03 13:47 CEST

 
 

1 hozzászólás

Comments are closed.