MEGOSZTÁS

Vasárnap a törökök és horvátok közötti mérkőzéssel kezdődik a játéknap. A két válogatott Párizsban csap össze, és mivel mindkét fél szereti birtokolni a labdát, ezért kifejezetten érdekesen lesz látni, hogy melyikük akarata fog érvényesülni. A D-csoport szinte minden mérkőzése nagy összecsapásnak ígérkezik, így ezt sem érdemes kihagyni!

Világklasszis horvát középpálya

Horvátország bitang erős középpályásokkal rendelkezik, az Európa-bajnokság egész mezőnyét tekintve ebben a csapatrészben a legjobb háromban biztosan ott vannak. Perisic és Pjaca a két szélen kreatív és lendületes játékra képesek, nem csak előkészítésben, akár befejezésben is jeleskedhetnek. Perisic a selejtezők alatt a házi gólkirályuk lett, fontos találatokat szerezve. A törökök elleni gólja 3.25-ért játszható. Szélsőtársa, Pjaca az Eb egyik felfedezettje is lehet, jelenleg még a Dinamo Zagráb játékosa. Középen Brozovic és Modric próbál összhangot teremteni a védekezés és támadás között, miközben Mandzukic mögött tevékenykedik egy másik világklasszis is, Rakitic személyében. Ez egy nagyon erős középpálya, de mintha hiányozna az összhang és a tűz néha belőle.

Ivan Rakitic (jobbra). Fotó: Ivica Drusany/Shutterstock.com
Ivan Rakitic (jobbra). Fotó: Ivica Drusany/Shutterstock.com

Cacic irányítása alatt veretlenek

A horvátok meccseit nézve jogosnak gondolhatjuk azt a pletykát, hogy a szövetségi kapitány, Ante Cacic csak egy báb, és nem megfelelő a feladatra. Nem tudja jól motiválni és felpörgetni a játékosait, pedig időnként megül a horvátok játéka a nagy tili-toli közben. Emiatt verték például a selejtezők végén Máltát csak 1:0-ra, mert bár a napnál világosabban látszott a technikai erőfölény, nem szakadtak meg túlságosan, hogy egy második góllal bebiztosítsák az előnyt. Ettől függetlenül Cacic irányítása alatt még veretlenek, de mintha nem lenne összhang közte és a játékosok között. A török kapitány vele ellentétben fanatizálásban erős, ezért kifejezetten érdekes lesz a két tréner összecsapása.

Mélyről jöttek a törökök

Törökország a selejtezők egy pontján borzalmasan állt, nem csak a pontszámok tekintetében, hanem csapat szinten is. Széthúzásról, az edző iránti bizalmatlanságról szóltak a hírek és az eredmények sem jöttek. Aztán Hollandia még őket is alul tudta múlni, így a törökök jól hajrázva, legjobb harmadikként kvalifikáltak Franciaországba. Nagyjából hasonló módon állnak fel, mint a horvátok, ők is a középpályájukra helyezik a hangsúlyt. Támadásban erősen támaszkodnak Arda Turan oldalára, az akciók nagy része ott épül. Ez persze nem jelenti azt, hogy Calhanoglu és Ozyakup nem képes helyzetet teremteni, de Turanban az az átütő erő van, amit a legjobb török játékosoktól megszokhattunk. A középpályás védekezéssel a selejtezők alatt folyamatosan küzdöttek, még a legkisebb csapatok is könnyedén lekontrázták őket. Lettország például így szerzett pontot ellenük.

Arda Turan. Fotó: l3o_/Flickr
Arda Turan. Fotó: l3o_/Flickr

Pihent Arda és összeálló védelem?

Arda Turan a csapat legnagyobb sztárja, a vezéregyéniség. A szezonja nem sikerült túl fényesre, sérülés és a pad is hátráltatta, ami most az Eb-n még jól is jöhet, hiszen nincsen teljesen kifacsarva, mint a sztárok nagy része. A másik kulcskérdés a védelmük lehet, aminél vagy csalóka a kép, vagy sokat javultak az elmúlt hónapokban. Még a selejtezők alatt az én benyomásom az volt, hogy sem a török kapus, se az előtte álló védők, nem ütik meg egy Eb szintjét, és ha kijutnak, akkor biztosan mindig kapnak gólt. Néhány felkészülési meccsen azonban egész jól festett ez a hátsó alakzat, de erős a gyanúm, hogy igazi, minőségi terhelés alatt zavarba hozható.

Azonos cél, közös probléma

Az írásban próbáltam a gyengeségekre koncentrálni, de azért két szimpatikus és jó csapatról van szó. Egyikük sem a 10 emberrel védekezést valósítja meg, inkább szeretik birtokolni a labdát, és gyors passzokkal, ritmusváltásokkal támadni. Mindkét válogatott akkor érzi jól magát, ha birtokolja a labdát. Problémáik is azonosak: az ellenfél kontráival zavarba hozhatja a védelmüket. A selejtezők alatt egyik csapatban sem volt olyan kiemelkedően hatékony támadó, mint például a lengyeleknél Lewandowski, inkább a középpályásoktól jöttek a fontos találatok. Ez nyilván a taktikából is adódhat, hiszen a védők sűrűjében a csatárok manapság inkább fizikálisak, és több védekező feladatot látnak el, mint korábban. A szélsőnek pedig eközben kevesebb ellenfélen kell átküzdenie magát.

Fatih Terim. Fotó: melis/Shutterstock.com
Fatih Terim. Fotó: melis/Shutterstock.com

Mire tippeljünk?

Nálam a mérkőzés esélyesei a horvátok, győzelmük 2.15-ért játszható. Óvatos fogadó vagyok, ezért inkább DNB-ben ajánlom Horvátországot 1.50-ért. A DNB azt jelenti, hogy draw no bet, tehát döntetlen esetén a tét visszajár. Emellett az overrel is szimpatizálok, hiába mondanak mást az irodák. A 1.5 gólnál több lesz 1.40-et érhet, míg az ázsiai hendikepek közül az AH 2 gól felett sem hangzik rosszul 1.70-ért. Lehet, hogy végül az irodáknak lesz igazuk, hiszen két erős középpálya megültetheti a meccset, de a védelmek gyengeségében bízok. A selejtezők alatt a horvátok szabálytalankodtak többet, de ennek ellenére közel azonos mennyiségű lapot gyűjtöttek be. Az egész mezőnyt tekintve piros lapokban is élen jártak a felek. Jonas Eriksson fújja majd a sípot, aki leginkább csak a sárgát szereti emelgetni. Civilben amúgy milliomos, pusztán élvezetből futkorászik a gyepen szabálytalanságok után kutatva.

Horvátország nyer DNB-vel – 1.50

A mérkőzéstipp játék nyertese csak1tomi

Gratulálunk, csak1tomi!

A nyertes tipp: 2, Luka Modric, 39. perc, beküldve: 2016.06.12 14:13 CEST

 
 

1 hozzászólás

Comments are closed.