MEGOSZTÁS

Ronaldo a válogatottal is a csúcsra érhet. Klubszinten minden az övé, de ami Messinek nem sikerült a Copán, neki sikerülhet az Eb-n. Ahogy a BL-fináléjában, úgy most is Griezmann csapatát kell lenyomni. Portugália-Franciaország, nézzük bővebben!

Út a döntőig

A portugálok a csoportmeccsek során halmozták a döntetleneket. Ronaldo lövései nem találtak utat a kapuba, aztán a magyarok elleni 3-3 alkalmával kétszer is beköszöntött, átszakadt a gát! Horvátország ellen a portugálok lejátszották az Eb legótvarabb találkozóját, ám a hosszabbítás végén egy kontrából sikerült gólt szerezni. A Lengyelország elleni negyeddöntőben büntetőpárbaj döntött a luzitánok javára, Wales pedig Ramsey nélkül nem tudta ugyanazt a támadójátékot produkálni, mint előtte, így Ronaldo és Nani villanásaival Portugália a fináléba jutott.

A portugálok örülnek a második gólnak. MTI Fotó: Illyés Tibor
MTI Fotó: Illyés Tibor

A franciák a csoportban Románia és Albánia ellen biztosították a továbbjutást, Svájc ellen pedig a remek játék nem párosult győzelemmel, de a csoportelsősség nem volt veszélyben. Az írek elleni nyolcaddöntő első félideje elég csúnyán festett, de a 2. játékrészben Griezmann és társai felőrölték az ír együttest. Izlandot a negyeddöntőben 4-0-ás félidő után 5-2-re verte a Les Bleus, majd az elődöntőben a torna favoritjának tartott Németországot is sikerült magabiztosan, 2-0-ra legyőzni!

Saint-Denis, 2016. július 3. A góllövõ, francia Olivier Giroud (b2, lent) örül csapattársaival a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság negyeddöntõjének Franciaország - Izland mérkõzésén a Saint-Denis-i Stade de France stadionban 2016. július 3-án. MTI Fotó: Illyés Tibor
MTI Fotó: Illyés Tibor

Fejlődés minden szinten

Mindkét együttesnek szerencséje volt az elődöntőben, hisz a walesi együttes is más lett volna Ramsey-vel, és a német is más lett volna, ha van Gomez, Khedira és Hummels. Ja, és a franciáknak még mákjuk is volt, mivel Boateng is lesérült, aki a németek legjobbja volt, egészen addig, amíg cserére nem kényszerült…

Abban is közös a két együttes, hogy a torna során fejlődést mutatott. Fernando Santos kezdőjében az osztrákok ellen ott volt R. Carvaljo, A. Gomes, Moutinho, Quaresma és Vierinha. Ők egytől-egyig kikoptak. Fonte lett Pepe párja a védelem közepén, Cedrick lett Vierinha alternatívája. Moutinho kijátszotta magát, míg Renato Sanchez helyet követelt magának, épp Moutiho kárára. Aztán Santos védekező felfogású focijához Joao Mario és William Carvalho valahogy jobban illet, mint Quaresma és André Gomes.

A franciáknál Umtiti és Sissoko játszotta be magát a csapatba Rami és Kanté kárára. A németek elleni elődöntőben mindketten nagyot alakítottak, ezek után fura lenne, ha a döntőben nem lennének ott a kezdő 11-ben.

Griezmann és Ronaldo ismét találkozik

Hiába csapatjáték, ki kell emelni két játékost. Griezmann szép idényt futott az Atletiben, ám a szezont nem sikerült megkoronázni. Vesztes BL-döntő, ráadásul egy rontott büntető is idegesíthette. A felkészülési meccseken Giroud ontotta a gólokat, ám Deschamps bízott az Atleti légiósában. Jól tette, hisz Griezmann rendkívül fontos gólokat lőtt, és tündöklése elhomályosítja az amúgy szintén csillogó Payet és Giroud játékát. Ronaldót meg lehet szeretni, lehet utálni, de hatalmas alázattal játszik itt az Eb-n. Senki sem akarja jobban a sikert, mint ő. Lehet, hogy többet nézi magát a kivetítőn, mint bárki más, de játékát nehéz kritizálni. Amit ő tud, azt nagyon kevesen. Talán senki. Egyszer még azt is megéljük, hogy nem lesz csík a fején, belenyíratni a hajba már Gáspár Győzikének sem állt jól.

Lyon, 2016. június 22. A portugál Cristiano Ronaldo örül góljának a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság F csoportja harmadik fordulójában játszott Magyarország - Portugália mérkõzésen, Lyonban 2016. június 22-én. MTI Fotó: Illyés Tibor
MTI Fotó: Illyés Tibor

Felállás és taktika

A Les Bleus kezdőjét elég könnyű megjósolni. Lloris véd, Umtiti és Koscielny mellett Evra és Sagna játszik a védelemben. Pogba, Sissoko és Matuidi középen, Payet, Griezmann és Giroud elöl. Lehet ez 4-3-3, meg minden, ami tetszik. Sagna és Evra bejátssza a szeleket, a középpályások is mindenhol feltűnhetnek. Payet posztja kötetlen, és Griezmann is rengeteget mozog. Giroud leköti a védőket, a második hullámban pedig érkezhet Pogbától Matuidiig mindenki. Ami miatt veszélyes ez a válogatott, hogy gyakorlatilag előkészítésben Sagna, Evra, Pogba, Matuidi, Sissoko, Payet, Griezmann és Giroud is szóba jön, befejezéseknél szintén. Sőt a befejezéseknél még Koscieny-t is említeni kell, akinek a fejjátékára szintén lehet alapozni beíveléseknél. Kellően ‘mély’ a pad, Deschamps mester ilyen szempontból jó helyzetben van.

A luzitánoknál Santos a stabilitásra helyezi a hangsúlyt. A négy védő mellett Joao Mario és William Carvaljo is védekező felfogású, Adrian Silvában is van hátramenet. Renato Sanchez, Nani és Ronaldo megindulásai okozhatnak majd veszélyt, és a portugálok vélhetően bíznak is a kontrákban. Egész biztos, hogy a francia csapat lesz majd kezdeményezőbb, és nagyobb százalékban birtokolja majd a labdát.

Ennek a finálénak a francia válogatott az esélyese, de nem szabad leírni a portugálokat sem, hisz Nani és Ronaldo bármikor villanhat.

Portugália foci Eb statisztikái

LM RG RG1 LÖV SZ FC SL PL
7 9 3 87 / 42 50 90 13 0
1.29 0.43 12.43 7.14 12.86 1.86

Franciaország foci Eb statisztikái

LM RG RG1 LÖV SZ FC SL PL
7 13 5 85 / 49 48 73 13 0
1.86 0.71 12.14 6.86 10.43 1.86

Mit tippelnek szerkesztőink?

Chan: “A magyar közhangulat kicsit elment más irányba, de szerintem mindkét csapat megérdemelten jutott a döntőbe. Ronaldo nagyon szeretné ezt megnyerni, és rengeteget tesz is érte, de a portugál csapat többi tagja mintha feleannyira sem akarná, mint ő. Emiatt dühöng, hisztizik, mert tiszteletre méltó akarás van benne. Szerencsétlenségére a másik oldalon sokkal több remek játékos van, többen is nyerőemberekké válhatnak, és a csapategység is erősebb a házigazdánál. Ezt az Eb-t a franciák nyerik.

csabax: “A házigazdák sikerét várom.

Szigo: “A francia csapat viszonylag könnyedén megnyerheti hazai pályán a tornát. Kezdetektől ezen az állásponton voltam, azonban a a válogatott játéka nekem végül csalódást okozott. Semmi olyat nem láttam tőlük, ami miatt döntőben lenne a helyük. Persze ugyanez igaz a portugál együttesre is. Az a csapat, amely a magyar válogatottat nem képes legyőzni, sőt eddig egyetlen győzelmet aratott, szégyenletes bajnok lenne. Ez a torna nekem egyértelmű csalódás, nem láttam kiemelkedő teljesítményeket, kizárólag az érzelmekre hatott. Megengedhetem magamnak azt a luxust, hogy szimpátia alapján döntsek, és ne tippeljek.

oakland23: “Az Eb végére mindkét mester megtalálta az ideális kezdőcsapatát. A portugáloknál Moutinho és Gomes is kiesett, Renato Sanchez viszont bekerült a kezdőbe. Pepe párját is megtalálta Santos mester Fonte személyében.
A franciáknál Umtiti és Sissoko került be a kezdőbe Kanté és Rami kárára. Deschamps is megtalálta az ideális kezdőjét, két erős csapat feszül majd egymásnak. Közhely, ám mégis igaz, ezt a találkozót is a klasszisok villanásai dönthetik el. A luzitánoknál Ronaldo és Nani, a franciáknál viszont Payet, Giroud, Pogba és Greizmann is bármikor betalálhat.
Már Kantéval és Ramival sem volt rossz a Les Bleus játéka, de mióta ez a két spíler játszik, stabilabbá vált a csapat, és a gólok is jönnek szépen. A kapusok között is akad némi különbség, Lloris bravúrjai óriási tartást adnak a francia válogatottnak, míg Rui Patricio ezen a szinten erősen középszer.
Tipp: Franciaország nyeri a 2016-os Eb-t

Sound: “A labdarúgás az egyik legigazságosabb játék a földön. Egy világeseményt mindig az nyer meg, aki a legtöbb munkát és a legcélratörőbb felkészülést képes végigcsinálni. Az csak plusz, ha vannak sztárjaid! Portugália Wales elleni győzelme ne csapjon be senkit se, fáradtak tartalékosak voltak a britek. Úgy tűnik, hogy a torna végére kerültek csúcsformába CR-ék, viszont jobb ha tudjuk: ez átverés. Franciaország megnyeri a tornát, mert:
•   jobb csapat.
•   otthon van.
•   egy nagy diadalba egy 11-es párharc megnyerése fér bele (aranyszabály – a portugálok, már ellőtték!).
•   sokkal több variációs lehetősége van Franciaországnak.
•   ez a torna Griezmannról szól!
Tehát 1.45-ért Franciaország tornagyőztes!

Tipp(l)eső

Egy rossz tipp a legjobb meccset is elronthatja! Én azt tanácsolom, hogy inkább kössünk több kis-tétes fogadást, mint egy nagy összeget tegyünk fel egy általunk favorizált opcióra.

Az Unibet odds-mesterei nem pihentek, már egy nappal a meccs előtt kb. 750 fogadási lehetőséget kínálnak fel számunkra. Olyan nagy okosságokat itt ne várjunk, a döntő mindig külön kategóriát képvisel. Mindenkinek megvan a maga véleménye, igazából senkit sem szeretnék befolyásolni, de érdemes körülnézni! Ami például nekem tetszik, és elég szép oddsal fizet, az Koscielny kaput eltaláló lövése. Rendre odakeveredik a kapu elé szögleteknél, szabadrúgásoknál, és bizony elég sűrűn tud bólintani. A 4.75-ös odds egy kis aprót mindenképp megér, hogy lesz legalább 1 kaput eltaláló lövése. A -nél a gólja 17.00-es szorzót ér, szintén egy játszható opció. Pogbánál is szép szorzót kapunk, hogy lesz legalább egy kaput eltaláló lövése (1.50). Ő egy komplex játékos, kapura küldhet egy szabadrúgást, érkezhet beadásokra, vagy távolról is kísérletezhet átlövéssel.

Én bízom benne, hogy látunk gólokat, így biztosan nem fogom otthagyni a 1.5 gól felett opciót 1.50-es odds mellett (). A finálét, és egyben az Eb-t pedig véleményem szerint a franciák nyerik (1.44), de erre én inkább nem fogadok. Nem vagyok nagy Ronaldo-fan, de megérdelené, hogy a válogatottal is csúcsra érjen, ugyanakkor nagyon sajnálnám Griezmann-t, ha a vesztes BL-döntő után az Eb fináléját is elveszítené.

Várható kezdőcsapatok

1Portugália

 • Rui Patricio
 • Cedric Soares
 • Jose Fonte
 • Pepe
 • Raphael Guerreiro
 • Adrien Silva
 • Joao Mario
 • Renato Sanches
 • William Carvalho
 • Cristiano Ronaldo
 • Nani

2Franciaország

 • Hugo Lloris
 • Bacary Sagna
 • Laurent Koscielny
 • Patrice Evra
 • Samuel Umtiti
 • Blaise Matuidi
 • Dimitri Payet
 • Moussa Sissoko
 • Paul Pogba
 • Antoine Griezmann
 • Olivier Giroud

A mérkőzéstipp játék nyertese slices

Gratulálunk, slices!

A nyertes tipp: 2, Olivier Giroud, 27. perc, beküldve: 2016.07.09 18:05 CEST

 
 

4 HOZZÁSZÓLÁS

Comments are closed.