MEGOSZTÁS
Luka Modric. Fotó: Ivica Drusany/Shutterstock.com

Horvátország első meccsén 1:0-ra győzte le Törökországot, az Európa-bajnokság D-csoportjában. Luka Modric amellett, hogy egy parádés győztes gólt szerzett, egész meccses teljesítményével is magasan a mezőny fölé nőtt. “Tökéletesen találtam el a labdát, és hála Istennek, gól lett belőle” – nyilatkozta a meccs után. Ante Cacic, horvát szövetségi kapitány is nagyon elégedett volt a Real Madrid középpályásával: “Egy igazi vezető. Mágikus gólt szerzett, mely végül a találkozó egyetlen találata lett. Szükségünk van Lukára, vele teljesen más szintre kerül a csapatunk”.

Horvátország középpályája dominálta az egész meccset, a törököknek gyakorlatilag sanszuk nem volt. A horvát középpályás védekezés csírájában fojtott el minden török próbálkozást, viszont kétféle taktikát is láthattunk Modricéktól. Az elsőben elpazarolták a kreativitásukat, hiszen beadásokkal próbálták helyzetbe hozni Mandzukicot. Ennek érdekében Srna sokszor előrement a védő pozíciójából, de sok esetben már a beadásai sem valósultak meg, mert vagy épp blokkba lőtt, vagy szimplán leszerelték. Mandzukic jó arányban nyerte a fejpárbajokat (11-ből 6-ot), de szerencsére a második játékrészben váltottak a horvátok.

Ha nem láttuk a meccset, a statisztikákból is feltűnhet a váltás. A kreatív középpálya elkezdett játszani, és mivel kevesebb beadás történt, kevesebb párharc alakult ki (=visszaesett a horvát szabálytalanságok száma az első félidős 10-ről 2-re). Emellett több lövésre is volt lehetőségük, hiszen nem ívelgették be (=több horvát kapura lövés volt a második játékrészben). Modric futtatta a showt, 88%-os hatékonysággal passzolt, összesen 60-szor. Csak Srna közelítette meg ebben, aki 59-szer adta társainak a bogyót. Éltessük még kicsit Modricot: nem csak passzolt, hanem védekező feladatokat is ellátott, 3-szor szerelt, 5-ször szerzett labdát és 3 felszabadítása is volt. Most nyilván könnyű a gólokhoz kötni a teljesítményt, de ezek nagyon erősek adatok. Brávó Luka!

Szalai és Modric. Fotó: Laszlo Szirtesi/Shutterstock.com
Szalai és Modric. Fotó: Laszlo Szirtesi/Shutterstock.com

Ezzel a dominanciával Horvátország az élre is ugrott egy statisztikai adatban az egész Eb-mezőnyben. 15 lövést eresztettek el a törökök tizenhatosán belül. “A csapaton belüli hangulat már a meccs előtt is nagyszerű volt. Magabiztosak vagyunk, az első játékostól az utolsóig. Horvátország nagyon jól játszott, birtokolta a labdát, sokat passzolt, olyan volt mint egy igazi nagy válogatott. Nagyszerű csapatunk van, és ezt most megmutattuk” – értékelt a találkozó után a mérkőzés legjobbja, Luka Modric.

Horvátország mérkőzései az Eb-n

Dátum Hazai Eredmény / Óra Vendég Helyszín TV
jún 12.
tur
0 - 1
(0 - 1)
cro
PárizsM4 Sport
jún 17.
cze
2 - 2
(0 - 1)
cro
Saint-ÉtienneM4 Sport
jún 21.
cro
2 - 1
(1 - 1)
esp
BordeauxM4 Sport
jún 25.
cro
0 - 1 AET
(0 - 0)
por
LensM4 Sport