MEGOSZTÁS

Szoros csoport, remek középpályákkal

Kiélezett harc és sok izgalom várható az Európa-bajnokság D-csoportjában, ahol a címvédő Spanyolország mellett, Horvátország, Csehország és Törökország válogatottja küzd meg egymással. Az újjá formálódó spanyolok tűnnek előzetesen a legerősebbnek, de ami biztos, hogy küzdelmes mérkőzéseket fogunk látni, mert a csapatok inkább középpályán erősek, mintsem a védelemben. Egyik válogatottban sincsenek igazán nagy gólgyárosok, például a spanyolok selejtezők alatt szerzett 23 gólja 13 különböző játékos nevéhez fűződik.

Foci EB 2016 Manager: Legyél te a legjobb edző!

Diego Costát otthon hagyták

Spanyolországnak a selejtezők alatt nem volt állandó kezdőcsapata, ami nagyon jól mutatja, hogy a spanyol foci rendkívül erős, bőven van merítési alapja a kapitánynak. Amikor például Paco Alcacernek ment jól a csapatában, akkor őt hívták be. Végül ő lett a selejtezők házi gólkirálya. Úgy tűnt már hosszútávú megoldás is lehet elől, hiszen többször is jobban teljesített, mint Diego Costa, de végül mindketten lemaradnak az Európa-bajnokságról, mert Vicente del Bosque egyiküket sem viszi. A kapitány ezen lépése miatt nehéz megtippelni, ki lesz a spanyolok gólvágója ezen a tornán. Az biztos, hogy ilyen nevekkel a középpályán, mint Fabregas, Koke, David Silva vagy épp Thiago, sok gondjuk nem lesz a csoportban.

Legtöbb gólt szerző spanyol játékos – ajánlat

Morata – 3.30 Aduriz – 5.50 Nolito – 5.50 Pedro – 8.00 Silva – 10.00

Aritz Aduriz. Fotó: Maxisport/Shutterstock.com
Aritz Aduriz. Fotó: Maxisport/Shutterstock.com

Idősödő csehek, egyjátékos törökök

Csehország hátsó alakzata nem a legfiatalabb, mondjuk úgy, hogy tapasztaltak. A csehek átlagéletkora egyébként nem csak a védelemben, az egész keretüket nézve is magas. Az Eb-re kijutó csapatok közül ők kapták a legtöbb gólt a selejtezők alatt, egészen pontosan 14-et (átlagosan 1.4-et). Válogatottjuk ereje a csapategységben rejlik, míg gyengeségük a védekezés lehet majd az Eb-n. Törökország más jellegű problémával küzd: egy játékos köré épül a csapatuk. Arda Turan igazi vezéregyénisége a török válogatottnak, de amikor ő nincs a pályán, akkor támadásban elfogy az ötlet. Szeretik dominálni a meccseket, de visszazárni nem mindig tudnak gyorsan, tehát kontrákkal zavarba hozhatóak.

Törökország felkészülési mérkőzései

Dátum Hazai Eredmény / Óra Vendég H D V
máj 22. Anglia 2 - 1 Törökország 1.50 4.20 7.00
máj 29. Törökország 1 - 0 Montenegró 1.40 4.20 9.00
jún 5. Szlovénia 0 - 1 Törökország 3.40 3.20 2.20

Kontrasztos horvátok, továbbjutási reményekkel

Horvátország a végső győzelemre is esélyes lehetne, ha a csapatrészek erőssége kiegyenlített lenne. Középpályájuk világklasszis szinten áll, a Barcelona, Real Madrid és Inter hajtómotorjai mind horvátok. Emellett azonban lényegesen gyengébb a védelmük és a csatársoruk. Mandzukic helyzetkihasználása nem a legjobb, a védők pedig lassúak és körülményesek sok esetben. Összességében nézve ez egy igazán jó csapat, melynek a csoportból való továbbjutás egy rutinfeladat kell, hogy legyen.

Ki jut tovább a D-csoportból?

Spanyolország – 1.03  Horvátország – 1.36  Törökország – 1.80  Csehország – 1.90