Ritka vendég a nemzetközi fociporondon Wales. Klubcsapataik súlytalanok, ezért a nemzetközi kupaszereplés kizárva. Ha a válogatott kerül szóba, akkor sem ugrik be sok dolog, csak egy, az is fájó emlék. Kőkeményen hozza minden almanach: 1958. június 17. Solna (rájátszás) Wales – Magyarország 2:1, kiestünk. Az Aranycsapat ’54-es kudarca után is egyértelmű favoritok voltunk. A vb-csoportban azonban egyenlő pontszámmal álltunk a tabellán. Igaz, hogy Wales három döntetlennel végzett, mi győztünk is a csoportban, sőt a gólarányunk is jobb volt, de ez akkor nem számított. Az újrajátszást bebuktuk, szidták utána Latisevet (lesgóllal egyenlített a szigetországi válogatott?), Grosicsot (rossz kirúgás után az alvó védelmet megelőzve lépett ki a sorsdöntő gól előtt Medwin), de a lényegen ez nem változtat. A negyeddöntőben az első világbajnoki aranyát néhány nap múlva megszerző Brazilok Pelé góljával verték ki a walesieket. Ez volt a brit válogatott egyetlen világversenye, azóta epizódszerepekben, vagy a „futottak még” kategóriában találtuk őket, egészen napjainkig.

Walesi válogatott. Fotó: Vlad1988/Shutterstock.com
Walesi válogatott. Fotó: Vlad1988/Shutterstock.com

Véghajrában elbukott selejtezők sorozata

Első Európa-bajnoki szereplésére készül Wales. Próbálkoztak pedig derekasan, de végül tizennegyedikre csak sikerült kijutniuk egy tornára. A sors fintora, hogy 1964-ben a selejtezők első fordulójában a később bronzérmes magyar csapat 4:2-es összesítéssel búcsúztatta a sárkányokat. Fájdalmasan folytatódott számunkra a párharc, mert az 1976-os kontinensviadal előtt egy selejtezőcsoportba kerültünk. Wales oda-vissza verte Baróti Lajos csapatát. Különösen kínos volt a budapesti 1:2, ha akkor győzünk, akkor mi mehettünk volna a „play-offba”. A brit csapatot Jugoszlávia állította meg, összesítésben 3:1-el jutott tovább akkori déli szomszédunk a legjobb négy közé. Kevés hiányzott az újabb walesi bravúrhoz nyolc év múlva. Az utolsó két selejtező előtt vezette a negyedik számú csoportot a szigetországi válogatott. Jöttek ismét a Jugoszlávok ezúttal Cardiffba. Wales 1:0-ra vezetett és a kijutás küszöbén állt, de érkezett Bazdarevic és egyenlített, ezzel visszahozta a jugó reményeket, 1983. december 14-én kb este negyed tíz körül. Egy meccs volt hátra (Jugoszlávia – Bulgária) és egy pont előnnyel, jobb gólkülönbséggel a csoport élén álltak a sárkányok. Splitben veszni látszottak a jugoszláv remények, hiszen a hajrában 2:2-re állt december 21-én a sorsdöntő meccs. Radanovic azonban a 89. percben továbblőtte övéit Franciaországba, így Wales hoppon maradt. Szintén az utolsó két selejtező meccsén (Dánia – Wales 1:0, Csehszlovákia – Wales 2:0) bukta el 1987 végén a németországi eb-részvételt a brit gárda. Bármelyik meccs megnyerésével kvalifikálhatott volna Wales! Hősies tettet hajtott végre Ian Rush liverpooli ikon vezérletével 1991 júniusában a walesi válogatott. Legyőzte a regnáló világbajnok NSZK-t 1:0-ra és a selejtezőcsoport élére állt. Puhl Sándor vezette a sorsdöntő fontosságú Wales – Luxemburg (1:0) mérkőzést, mely után óriási meglepetésre a szigetországiak 9 ponttal vezettek és a németek csupán hat egységgel követték őket a második helyen. Akkoriban csak két pont járt a győzelemért és csak a csoportelső jutott ki Svédországba. A németeknek két meccsük (Belgium idegenben, Luxemburg otthon) még hátra volt, azaz négy pontra voltak a svéd repülőjegytől. Völler góljával elhozta Anderlechtből a pontokat az NSZK, így megint kiénekelték a walesiek szájából a sajtot. A hárompontos rendszerrel értéktelenné váltak a döntetlenek és ez nem kedvezett a kisebb játékerőt képviselő válogatottak számára, így távol került a nagy tornáktól Wales.

Kívülről nézve sétagalopp

Visszatekintve a selejtezőkre megállapítható, hogy talán az egyik legkönnyebb csoportba került a walesi válogatott. Andorra, Ciprus, Izrael, Bosznia és Belgium nem tartozik a kontinens legerősebb csapatai közé. Viszonylag kiegyensúlyozott teljesítményének köszönheti továbbjutását Chris Coleman (45) válogatottja. Miközben a legnagyobb rivális a bosnyák válogatott kikapott Ciprustól és Izraeltől, a sárkányok kevés pontot veszítettek. Ciprust oda-vissza verték, Izrael ellen négy pontot szereztek, megfricskázták Belgiumot a (Millenium stadionban Bale góljával 1:0). Így hiába szereztek Bosznia ellen csupán egy pontot a selejtezők során a későn három győzelemmel hajrázó balkáni válogatott nem érhette utol közvetlen riválisát. Két fordulóval a vége előtt így festett a tabella:

  1. Wales 18 pont
    3. Izrael 13 pont
    4. Bosznia 11 pont

Ebben a pozícióban utaztak el Balék Boszniába, tudva azt, hogy az utolsó körben Andorrát fogadják Cardiffban. A papírformát behúzva a második helyen jutott ki Franciaországba Wales.

Chris Coleman. Fotó: photo-oxser/Shutterstock.com
Chris Coleman. Fotó: photo-oxser/Shutterstock.com

Tapasztalt Sárkányok

Sokan azt gondolják, hogy ez a válogatott kizárólag a Ramsey-Bale párosról szól. Valójában nem így van, persze jó dolog, ha egy nemzeti csapatban sztárokra is számíthat a kapitány. Mielőtt leírnánk ezt a csapatot, célszerű tudatosítani magunkban, hogy bizony ebben az együttesben hemzsegnek a Premier League játékosok! Viszonylag fiatal szövetségi kapitányuk az aktív focitól a Fulhamból vonult vissza 32 évesen, és edző karriert épített. Chris Coleman 2003-2007 között 157 meccsen irányította a Fulham együttesét, dolgozott Spanyolországban (Real Sociedad), vezette a Coventry-t (2008-2010), és szövetségi kapitányi kinevezése előtt bevállalt egy fél éves ciprusi kalandot (AE Larissa) is. Hosszú távú munkáját 2012. január 19-én kezdte meg a walesi válogatott élén. Szerződése az Európa-bajnokság végén jár le.

  RG AS ON OFF SL PL FC FS KG IDŐ
Kapusok
Danny Ward 0 0 0 0 0 0 0 0 1 90'
Owain Fon Williams 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0'
Wayne Hennessey 0 0 0 0 0 0 0 1 5 450'
Védők
Ashley Richards 0 0 0 0 0 0 0 0 - 2'
Ashley Williams 1 0 2 4 0 0 6 2 - 540'
Ben Davies 0 0 0 0 2 0 3 4 - 450'
Chris Gunter 0 1 0 0 1 0 4 7 - 540'
James Chester 0 0 0 3 2 0 5 2 - 540'
James Collins 0 0 0 0 0 0 0 1 - 68'
Neil Taylor 1 0 3 1 1 0 9 5 - 540'
Középpályások
Aaron Ramsey 1 4 5 1 2 0 7 11 - 447'
Andy King 0 0 0 0 0 0 1 1 - 116'
Dave Edwards 0 0 0 0 0 0 2 0 - 106'
David Vaughan 0 0 0 0 0 0 0 0 - 0'
Joe Allen 0 1 0 1 1 0 11 11 - 524'
Joe Ledley 0 0 0 0 0 0 3 5 - 365'
Jonathan Williams 0 0 0 1 0 0 2 5 - 138'
Csatárok
David Cotterill 0 0 0 0 0 0 0 0 - 0'
Gareth Bale 3 1 16 6 1 0 5 9 - 533'
George Williams 0 0 0 0 0 0 0 0 - 0'
Hal Robson-Kanu 2 0 2 1 0 0 4 6 - 271'
Sam Vokes 1 0 3 5 1 0 1 0 - 187'
Simon Church 0 0 0 0 0 0 2 0 - 33'

Sztárjai nélkül bajban lesz Wales!

Összesen 11 gólig jutott Wales a selejtezők során, ebből hétszer volt eredményes Bale és kétszer Ramsey. Nem csoda, hogy a brit válogatott kapcsán mindenki őket említi meg első sorban. Fontos azért tudnunk, hogy az Arsenal és a Real Madrid játékosa egészen extra speciális terhelésnek van kitéve egy szezon alatt. Meggyőződésem, hogy mindkettőjük sérülékenysége ebből fakad. Coleman nehéz helyzetbe kerülne, ha pótolnia kellene két meghatározó játékosát. Kapusposzton a tapasztalt Hennessey áll rendelkezésre. A Crystal Palace portása végigvédte a szezont, pedig Pardew mester eredetileg nem első számú kapusként számolt vele. Végül Hennesseynek nagy szerepe volt a Palace bennmaradásában. Érdekesség, hogy a walesiek második számú hálóőre az a Ward, akit Bogdán Ádám helyére hívott vissza a Liverpool. Karizmatikus egyéniség a walesiek csapatkapitánya, a 31 esztendős Ashley Williams, aki középső védőt játszik és a Swansea alapembere már évek óta. A védelemben még két Premier League játékos található: Davies (Tottenham) és Chester (West Brom). A középpályán játszik a liverpooli Joe Allan akiről Bale és Ramsey árnyékában sokan megfeledkeznek. Friss leicesteri bajnoka is van a walesi gárdának Andy King személyében, aki csatárként is bevethető és 25 találkozón kapott szerepet Ranieritől. Érdekes, hogy Coleman csapatában ő nem tölt be meghatározó szerepet. Nem úgy Joe Lidley (Crystal Palace) és a védelemben és a középpályán is bevethető Taylor (Swansea, 34 meccset játszott az angol élvonalban az idén), ők ennek a válogatottnak az igazi „vízhordói”. A csatárposzton „csak” az angol másodosztályból tud meríteni Coleman: Robson-Kanu (Reading) lehet az első számú ék, mellette Lawrence (Cardiff) minden bizonnyal sokkal kevesebb játékpercet kap majd az EB-n.

Gareth Bale. Fotó: CosminIftode/Shutterstock.com
Gareth Bale. Fotó: CosminIftode/Shutterstock.com

Egy svéd kaland és indulhat az EB

Az Európa-bajnokság előtt már csak egyszer lép gyepre a walesi válogatott Svédországban, ahol nem ők lesznek az esélyesek.

Dátum Hazai Eredmény / Óra Vendég H D V
jún 5. Svédország 3 - 0 Wales 1.83 3.50 4.33

Ki más lenne a házi gólkirály?

Úgy gondolom, hogy ebben a csoportban a szlovák az orosz és a walesi csapat nagyjából egy játékerőt képvisel. Apróságok fogják eldönteni a továbbjutás kérdését, de illúzióink ne legyenek, bármelyik csapat megy tovább Anglia mögött, hamar ki fog hullani az egyenes kieséses szakaszban. A sárkányok a csoportban azért teljesíthetnek jól, mert vannak kiemelkedő sztárjaik, és harcedzett sokat próbált Premier League játékosaik. Sokan ezért biztosra veszik a továbbjutásukat (1.50), de valljuk be: a szlovák-walesi és az orosz-walesi meccsen igazából semmi sem számítana meglepetésnek. Én legjobban annak örülnék, ha Anglia százszázalékos lenne ebben a kvartettben és az összes többi meccs döntetlennel végződne, így a csoport harmadik helyezettje biztosan kiszállna, és esélyt teremtene a mieinknek. Jól fizet Bale házi gólkirályi címe (1.80), ami szerintem a selejtezők ismeretében vállalható.

Fogadj MOST!