Oroszország

Oroszország

Folyamatosan cikkeznek a nagy orosz doppingbotrányról a különféle sajtóorgánumok. Egyenlőre a focistákat, elkerülte a balhé. Forr a nemzetközi politikai élet. Putyin egyszerre több vasat tart a tűzbe (ukrán válság, közel-keleti helyzet, gáz és olaj háború, EU embargó). Nem csoda, hogy a világban általános unszimpátiának „örvendenek” az oroszok. A jelenlegi feszült helyzetben valljuk be, hogy a labdarúgás „lényegtelen” az országban. Mindenesetre a Leonyid Szluckij által irányított szbornaja régen volt ennyire elszigetelt helyzetben. Egyetlen idegenlégióssal a keretében a CSZKA adja a csapat gerincét. Eszembe jut az 1986-os szovjet válogatott, amikor Lobanovszkij a Dinamo Kijevre épített. Igaz, hogy akkor Blohinék KEK-győztesek voltak, tehát mindenki nyugodjon le a mostaniak senkit sem fognak hat góllal lealázni!

Orosz válogatott. Fotó: Laszlo Szirtesi/Shutterstock.com
Orosz válogatott. Fotó: Laszlo Szirtesi/Shutterstock.com

Dicső múlt, szürke jelen

Oroszország a 1996-tól vesz részt Európa-bajnokságokon. A szovjet fociválogatott a legnagyobb sikereit Európa Bajnokságokon érte el Az első Európai Nemzetek Kupáját 1960-ban Franciaországban nyerte meg a szovjet válogatott, ahol a döntőben Jugoszláviát sikerült hosszabbítás után két vállra fektetniük. Négy év múlva is döntőt játszott a kommunista nagyhatalom. Akkor Spanyolországban a házigazdák győztek a döntőben, Magyarország ezen a tornán lett harmadik. A szovjetek kvalifikáltak az 1968-as eseményre is. Nápolyban a házigazda Olaszország volt az ellenfél az elődöntőben. Történelmi volt a meccs: gól nélküli döntetlen után sorsolás következett. Az első érmét nem „találták” meg, így egy másodikat is feldobott Kurt Tschenscher, ami olasz továbbjutást eredményezett. Később ráakadtak az eltűnt első pénzre is, amely alapján Szovjetunió döntőzhetett volna. Ezek után Anglia ellen elbukták a bronzmeccset a sarló-kalapácsosok. Belgiumban 1972-ben újra a döntőbe jutottak a szovjetek, ahol az NSZK 3:0-al lemosta őket. Csekély vigasz volt ez számunkra, hiszen az elődöntőben a magyar csapatot ejtette ki a „baráti” Nagy Testvér. Panenkáék az 1976-os „rájátszásban” a páros meccsen 4:2-es összesítéssel verték ki a szovjeteket, persze a későbbi győztes Csehszlovákiától nem ciki kikapni. Aztán 1978-ban velünk egy selejtezőcsoportba került Szovjetunió és a kvartett végén végzett, így nem juthatott ki Itáliába. Egy döntetlen elég lett volna Blohinéknak 1983. november 16-án Lisszabonban. Portugália behúzta azonban a sorsdöntő meccset (1:0), és utazhattak Franciaországba. Élénken emlékszem a Rácz Laci féle 1988-as csapatra, amelyik a müncheni döntőig menetelt. A csoportmeccseken még a magyar származású játékos góljával legyőzték Hollandiát a szovjetek, de a döntőben Van Bastenék nem kegyelmeztek (2:0). Csúnyán elbukta a csoportmeccseit 1992-ben a FÁK néven szereplő utódállam. A németek ellen úgy tűnt, hogy bravúrgyőzelmet aratnak, de jött Hässler szabadrúgásgólja a 90. percben, így 1:1 lett a végeredmény. Saját kezükben volt a sorsuk „csak” Skóciát kellett volna az utolsó körben legyőzniük a továbbjutáshoz. Súlyos 3:0-al végződött a norköppingi találkozó és kiesett Bisovec mester csapata.

Jöjjön a szbornaja „modern” kori eb-sztorija! Szinte állandó résztvevőként köszönthetjük Oroszországot a tornán, 1996-2016 között, csak a belga-holland (2000) közös rendezésű Európa – bajnokság maradt ki. Akkor az ukránok köptek bele a levesbe. Majd 75.000 néző előtt a selejtezők utolsó fordulójában a Luzsnyikíjban győzni kellet volna. Megszerezték a vezetést az oroszok, de a hajrában jött Seva és továbblőtte Ukrajnát az EB-re. Külön cikket érdemelne az, hogyan gurigázták ki Oroszországot 1996-ban a csoportkörből, maradjunk annyiban: nem sikerült a továbbjutás a legjobb nyolc közé, hiszen elbukta a szbornaja az első két meccsét: Olaszország 2:1; Németország 3:0. Ugyanez történt 2004-ben Portugáliában (Spanyolország 1:0, Portugália 2:0), de négy év múlva a bronzéremig meneteltek az oroszok! Akkor is rosszul kezdték a tornát (Spanyolország elleni 4:1 a nyitómeccsen), de két győzelemmel továbbmentek Arshavinék. Különösen fontos ki-ki párharc volt a svédek elleni innsbrucki összecsapás, amit 2:0-al sikerült behúzniuk. Következtek a bivalyerős Hollandok, akik ellen Pavljucenko szerzett vezetést, de Van Nistelrooy egyenlített a hajrában. A hosszabbításban két gólt is lőttek az oroszok, de a fénykorában lévő hispánok vártak rájuk Bécsben. Sima 3:0-s zakó lett a vége és a lebonyolítási rendnek köszönhetően (nincs bronzmeccs) automatikusan harmadik lett a szbornaja, ami a szovjet-rendszer felbomlása óta az ország legnagyobb válogatott sikere volt. Dick Advocaat csapatának jó tornát jósolt mindenki 2012-ben. Kiválóan sikerült a rajt (csehek elleni 4:1), de aztán beragadt a gárda és a görögök elleni sorsdöntő meccset elbukta, így a jobb egymás elleni eredmények miatt Hellas jutott tovább a csoportból.

Kijutás Capello buktatással

Ott kezdődik a sztori, hogy az orosz szövetség hosszú távon tervezett Fabio Capellóval. Elődje Dick Advocaat leszerepelt a szbornajával a 2012-es Európa-bajnokságon. Úgy tűnt, hogy az olasz trénerrel a hazai rendezésű VB-ig szépen felépül egy bivalyerős válogatott, de nem ez történt. Brazíliában a csoportkörben kiesett Oroszország, mert nem bírt Algériával és Dél-Koreával. Ekkor már megrendült a Capellóval szembeni bizalom. Az orosz sajtó és szakembergárda folyamatosan támadta a kapitányt a csapat defenzív taktikája, eredménytelensége miatt. Nincs már Arshavin se Pavljucenko, kikopott egy sikeres generáció. Ma már nincsenek nyugati topligákban orosz sztárjátékosok, így Capello is csak azzal főzhetett, ami volt. Akinfejevék botladozva kezdték az eb-kvalifikációt. Hat forduló után csak hat pontot gyűjtött a szbornaja. A svédországi döntetlen még jó eredménynek számított, de a Moldova elleni hazai 1:1, már kiverte a biztosítékot. Ráadásul Ausztriában egy bivalyerős csapat formálódott (az osztrákok a selejtezőkben 9 győzelemmel és egy döntetlennel zártak), tőlük oda-vissza kikaptak az oroszok. Moszkvában 2015. június 14-én Marc Janko góljával győztek a sógorok és Capellónak mennie kellett. Az őszi selejtezőkre a volgogradi születésű Leonyid Szluckij vette át a válogatottat, mellette a CSZKA Moszkvánál is megmaradt a vezetőedzői állása. Utolsó négy selejtezőjét megnyerte Oroszország és ezzel odaért a második helyre. Kiemelkedően fontos volt a svédek hazai legyőzése és a moldáviai három pont, így az utolsó meccsen Montenegro ellen már a saját kezükben volt a sorsuk.

Leonid Slutsky. Fotó: Дмитрий Садовников/Wikipédia
Leonid Slutsky. Fotó: Дмитрий Садовников/Wikipédia

A CSZKA Moszkva a forrás

A nemzetközi foci világában rendkívül ritka, hogy egy válogatottban ne legyenek idegenlégiósok. Oroszország egyetlen külföldön játszó játékossal rendelkezik, ő Roman Neustädter a Schalke védője. Hihetetlen az ő sztorija is, hiszen még egyetlen meccset sem játszott a szbornajában, mert nem volt meg az állampolgársága! Szluckij mégis behívta és végigcsinálta a felkészülést és a napokban „valódi” orosszá vált az oly fontos játékos. Szluckij 2009 októberében vette át a CSZKA irányítását. Szerződése jelenleg is életben van, és 2019 júniusában jár le! Háromszoros orosz bajnok, kétszeres kupagyőztes a moszkvai csapattal, akikkel már a 2016/17-es Bajnokok Ligájának főtábláján van. Az orosz válogatott jelenlegi szövetségi kapitánya az Európa-bajnokság végéig irányítja a nemzeti csapatot.

  RG AS ON OFF SL PL FC FS KG IDŐ
Kapusok
Guilherme 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0'
Igor Akinfeev 0 0 0 0 0 0 0 0 6 270'
Yuri Lodygin 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0'
Védők
Alexei Berezutsky 0 0 0 0 0 0 0 0 - 44'
Georgy Shchennikov 0 1 0 0 1 0 2 0 - 180'
Igor Smolnikov 0 0 0 0 0 0 3 4 - 270'
Roman Shishkin 0 0 0 0 0 0 0 0 - 0'
Sergei Ignashevich 0 0 1 1 0 0 3 0 - 270'
Vasily Berezutsky 1 0 1 1 0 0 1 1 - 226'
Középpályások
Alexander Golovin 0 0 0 1 0 0 3 1 - 163'
Alexander Samedov 0 0 0 0 0 0 0 2 - 20'
Artur Yusupov 0 0 0 0 0 0 0 0 - 0'
Denis Glushakov 1 0 1 3 0 0 6 0 - 144'
Dmitri Torbinski 0 0 0 0 0 0 0 0 - 0'
Dmitry Kombarov 0 0 0 0 0 0 0 0 - 90'
Oleg Ivanov 0 0 0 0 0 0 0 0 - 0'
Oleg Shatov 0 1 0 1 0 0 3 3 - 180'
Pavel Mamaev 0 0 0 2 1 0 2 1 - 138'
Roman Neustadter 0 0 0 0 0 0 2 0 - 126'
Roman Shirokov 0 0 0 0 0 0 1 1 - 77'
Csatárok
Alexander Kokorin 0 0 0 1 0 0 2 5 - 256'
Artyom Dzyuba 0 0 2 2 0 0 3 7 - 270'
Fyodor Smolov 0 0 1 5 0 0 2 2 - 246'

Mennyit ér az orosz élvonal?

Sokáig természetes volt, hogy egy nemzeti csapat az adott ország bajnokságában játszó játékosokra épül. Tulajdonképpen a ’80-as évekig ez volt a fő jellemző, hiszen a hidegháború és a piaci szabályozások nem tették lehetővé a szabad munkaerő áramlást. Mára teljesen felborult a világ rendje. Teljesen normálissá vált, hogy az egyéni karrierjüket építő sportolókat a világ négy sarkából szedik össze a válogatottak szövetségi kapitányai. Hébe-hóba előfordul, hogy egy-egy válogatott kizárólag a saját bajnokságában szereplőkre épít (pl. Észak-Korea). Most ezt teszik az elszigetelődő oroszok is, de nem csak politikai okai vannak annak, hogy Kokorinék otthon játszanak. Úgy érzem, hogy jelenleg nincsenek kiemelkedő sztárok ebben az orosz csapatban. Akinfejev kirobbanthatatlan a kapuból, a sok csatát megélt hálóőr még mindig csak 30 éves. Saját játékosaiban bízik legjobban Szluckij, így a CSZKA belső védőpárosának (Ignashevich és Berezutski) helye megkérdőjelezhetetlen. Meglepetés, hogy kimaradt a keretből Zsirkov és Kerzsakov (FC Zürich), így különösen fájdalmas Dzagoev elvesztése, aki a bajnokavató meccsen törte el lábát. Az oroszok rangidős csapatkapitánya az a Shirokov (34), aki a Zenittel még nyert Európa Ligát is, jelenleg a CSZKA középpályása. Dzsudzák Balázs csapattársa volt a Dinamóban Denisov (32), aki fontos láncszeme lehet a szbornajának. Rajtuk kívül a Zenites Kokorin (25) és Dzyuba (27) lehet húzóember, tölük várják Oroszországban a gólokat. Ketten összesen tíz gólt szereztek a selejtezőkön, ebből Dzybula hetet vállalt.

Oleg Shatov. Fotó: CP DC Press/Shutterstock.com
Oleg Shatov. Fotó: CP DC Press/Shutterstock.com

Felkészülési program

Két barátságos mérkőzést játszanak az oroszok júniusban. Az angolok elleni rajt előtt a Csehország és Szerbia nemzeti csapatával csap össze a szbornaja.

Dátum Hazai Eredmény / Óra Vendég H D V
jún 1. Csehország 2 - 1 Oroszország 2.90 3.10 2.50
jún 5. Szerbia 1 - 1 Oroszország 3.00 3.20 2.40

Újabb pofáraesés?

Hatalmasakat lehet bukni ezzel az orosz válogatottal! Külső szemlélőként, kicsit túlkoros húzóemberekkel felálló szürkécske csapatnak tűnik Szluckij mester alakulata. A tornára készülő keretből 22-en az orosz élvonalban játszanak és a személyi kapcsolódások miatt, döntően a CSZKA-ra épül az együttes. Ha végignézzük a menetrendet, csak úgy kínálja magát a pofára esés. Angliával kezdenek június 11-én Marseille-ben, és a britek győzelmére kínált szorzó folyamatosan zuhan. A biztonsági szolgálatok teljesen kiborulnak az első meccstől, hisz az angol és orosz „szurkolók” neki akarnak menni a helyi muzulmán közösségnek. Visszatérve a meccsre: győzni fog Anglia, mert sokkal jobb csapat! A szlovákok elleni ki-ki meccsen bármi megtörténhet. A Németország – Szlovákia (1:3) mérkőzésből kiindulva sok jó itt sem vár Oroszországra. Ramsey folyamatosan tüzeli a walesi csapatot és valljuk be, hogy a valódi sztárok a sárkányoknál játszanak. Szóval, ha így gondolkodunk, akkor csoport utolsó lesz az orosz válogatott (4.50). Viszont visszafelé is nyalhat ez a fagyi: egymást jól ismerő játékosok; jó csapatszellem; egészen különleges egység (erőnlét és taktika, mint 1986-ban). Ez utóbbit nehezen tudom elképzelni, mert nincsenek nagy kvalitású focisták a jelenlegi szbornajában.

Fogadj MOST!