MEGOSZTÁS

Kedden végre pályára lép a magyar válogatott is, és megkezdi Európa-bajnoki szereplését Bordeaux városában. Első ellenfelünk Ausztria lesz, akik ellen már 136-szor játszottunk a történelem során. Az Eb-n nincs még egy párosítás, ahol ennyit játszottak volna a felek egymással. A mérlegünk jó ellenük, hiszen 66 találkozón mi örülhettünk, és csak 40-szer nyertek a sógorok. Hajrá Magyarország!

Magyar taktika: Biztonság és kivárás

Hosszú és rögös út vezetett Franciaországba, három kapitányunk is volt ezen időszak alatt. Pintér Attila még a napokban is elmondta, hogy köze volt a sikerhez, de szinte össze sem lehet hasonlítani azt a csapatot, amit Dárdai és Storck irányítása alatt láthattunk, azzal, amit Pinyő alatt, vagy akár tovább is mehetünk: az elmúlt 20-30 évben. Mindig bakiztunk, mindig jött az ellenfél gólja a végén, mert nem voltunk koncentráltak, nem tudtunk rendesen védekezni, és támadni próbáltunk, miközben nem voltak európai szinten klasszis támadóink. Dárdai a stabilitást, a munkát, a biztonságot és a kivárást helyezte előtérbe. Ha láttátok a néhány napja bemutatott Magyar csapat című dokumentumfilmet, abban ez tökéletesen látszott.

Mindenki tartsa a pozícióját! Koncentráljatok, ott lesz a hely a kontrára, ki fognak nyílni

– mondta a finnek elleni mérkőzés félidejében Dárdai, és igaza lett.

Dárdai Pál
Dárdai Pál (középen) Fotó: Laszlo Szirtesi / Shutterstock.com

Erős védelem, sok szabálytalanság

Ezen taktika miatt sokszor került összetűzésbe a magyar újságírókkal Dárdai mester, mert azok képtelenek voltak felfogni, hogy mi kivárásra játszunk, kondit tartalékolunk, hogy a 60-70 perc után kinyíló ellenfélnek bevihessük a kegyelemdöfést. Emiatt nem történt semmi például a románok, vagy épp a finnek elleni meccsek nagy részében, és ezért is érezhettük azt, hogy Feröer-szigeteken lefociznak minket a bálnavadászok.

Ez a stratégia végül sikeres lett, de nem működhetett volna a kiváló védelmünk miatt. Kemények voltunk, mi szabálytalankodtunk a legtöbbször az egész mezőnyben. Ugyanez a taktika működött Storck alatt is, aki viszont néha bátrabb volt, mint Dárdai. Nem hinném például, hogy Görögországban ennyi gólt láthattunk volna Pali irányításával. De amikor igazi tétje volt a dolognak, akkor Storck is a biztonsági játékot választotta. A norvégok ellen kontrákból voltunk eredményesek, tehát nála is működött a védelem és kivárás.

Bordeauxban, 2016. június 13. Bernd Storck (j2) szövetségi kapitány eligazítást tart a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságon szereplõ magyar labdarúgó-válogatott Ausztria elleni mérkõzése elõtti hivatalos edzésén, Bordeaux-ban 2016. június 13-án. MTI Fotó: Illyés Tibor
Bordeauxban, 2016. június 13.
Bernd Storck (j2) szövetségi kapitány eligazítást tart a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságon szereplõ magyar labdarúgó-válogatott Ausztria elleni mérkõzése elõtti hivatalos edzésén, Bordeaux-ban 2016. június 13-án.
MTI Fotó: Illyés Tibor

Nem kell félni az osztrákoktól

Szeretünk pesszimisták és kishitűek lenni, pedig pont ez a magyar válogatott, és a két Mester megmutatta nekünk, hogy kemény munkával, és akarással érhetünk el sikert világklasszis játékos nélkül is. Azt gondolom, hogy az osztrák csapatot túlbecsüli a magyar közhangulat. Félelmetesnek látszik a selejtezők alatti 10 mérkőzésből 9 győzelem és 1 döntetlen, de az oroszokat és a svédeket előzték meg. Ezt a két válogatottat láthattuk már az Európa-bajnokságon, és nem tűntek meggyőzőnek. Sőt én azt mondom, hogy a 2000-es évek eleje óta ennyire gyenge svéd és orosz csapat nem is volt. Őket múlták felül az osztrákok. Nem lebecsülni kell őket nyilván, de nem verhetetlenek. A lenézést megteszik ők helyettünk is, amivel semmi baj, a norvégok ellen is jól jött az ellenfél túlzott magabiztossága.

Szeretnek és tudnak is támadni

Ausztria előszeretettel választja a 4-2-3-1-es felállást, amiben Janko az előretolt, és gólképes ék. A 196 centis támadót kemény feladat tartani, és többnyire nem is sikerül a csapatoknak. A selejtezők alatt az osztrákok házi gólkirálya lett, 7 találatig jutott. Ha osztrák góllövőre akarunk fogadni, rajta érdemes elgondolkodni, mert az ilyen típusú csatárokat nem kedvelik a magyar védők. Janko gólja 2.37-ért játszható. Mögötte a Harnik-Junuzovic-Arnautovic hármas jelenti a támadó középpályát, míg Baumgartlinger és Alaba szűrnek. Ez azért nem feltétlenül van mindig így, mert a felállt védelmek ellen, amikor sokáig nem találnak be, akkor azért borul náluk is a mágnestábla. A bunkerek ellen ők is pontosan ugyanúgy szenvedtek a selejtezők alatt, mint bárki más, és ilyenkor veszettül elkezdték keresni Alabát. A Bayern játékosa saját magáról mondta el a minap, hogy többfunkciós szerepe van, bárhol feltűnhet a pályán. Amikor falba ütköztek a selejtezők alatt az osztrákok, akkor nem is győzött pozíciót váltani, és ilyenkor láthatóan mindenki tőle várta a megoldást. A selejtezők alatt 4 gólig jutott, ha betalálna ellenünk 4.00-es szorzót foghatnánk. Ha már osztrák gólszerzőkről van szó, nem mehetünk el Arnautovic mellett sem. Szélről komoly problémákat okozhat (3.75).

Marko Arnautovic. Fotó: Michael Kranewitter/Wikipédia
Marko Arnautovic. Fotó: Michael Kranewitter/Wikipédia

Ausztria az esélyes, kevés gól várható

Előzetesen az osztrákok támadásbéli kvalitásaik, és a mi szélső védekezésünk gyengesége, illetve gólképtelenségük miatt Ausztria a találkozó esélyese (1.75). Viszont az angolok is rommá verhették volna a gyenge oroszokat, és mégis 1:1-es döntetlen lett. Az irodák nem várnak gólt, emiatt felértékelődtek az overek: a 1.5-nél több 1.44-ért, míg a 2.5-nél több 2.35-ért található a kínálatban. Mivel nem tudok objektíven tippelni a végeredményre, ezért a cikk végén büntetőlapokra fogadok. A selejtezők alatt sokat szabálytalankodtunk, ez a játékunk része, az osztrákok pedig többször is büntetőkkel nyertek, szóval ügyesen dobálják magukat.

Magyarország több lapot kap 1.80

Kezdőcsapatok

1Magyarország

 • Király Gábor
 • Fiola Attila
 • Guzmics Richárd
 • Kádár Tamás
 • Lang Ádám
 • Gera Zoltán
 • Kleinheisler László
 • Nagy Ádám
 • Dzsudzsák Balázs
 • Németh Krisztián
 • Szalai Ádám

2Ausztria

 • Robert Almer
 • Aleksandar Dragovic
 • Christian Fuchs
 • Florian Klein
 • Martin Hinteregger
 • David Alaba
 • Julian Baumgartlinger
 • Zlatko Junuzovic
 • Marko Arnautovic
 • Martin Harnik
 • Marc Janko

A mérkőzéstipp játék nyertese kanita87

Gratulálunk, kanita87!

A nyertes tipp: 2, Szalai dm, 71. perc, beküldve: 2016.06.14 12:06 CEST

 
 

4 HOZZÁSZÓLÁS

Comments are closed.