Vége az izlandi csodának?

Vége az izlandi csodának?

429
0
MEGOSZTÁS

A kedd esti program keretében lép pályára a torna utolsó párosítása, csoport ellenfeleink, Portugália és Izland. Az északiak mesébe illő eredményei EB döntőt értek, s kivívták Európa tiszteletét. Hiszen gólokkal verték papíron esélyesebb ellenfeleiket a kijutásért. Míg Portugália nevéhez méltó eredménysorral tette egyértelművé: az első hely elkelt a selejtezőcsoportban.

Az már egy másik kérdés, hogy tud-e meglepetést okozni Izland kedden este is a focivilágnak? Meglepheti-e azt a Portugáliát, amely igen komolyan vette a felkészülést és a nyilatkozatok alapján a csoport ellenfeleket sem becsüli le? Biztosan nehezebb feladat lesz, mint a selejtezők során elért meglepetések. Santos higgadtságot adott a portugál csapatnak amely az utóbbi években magas arányban tudta abszolválni a kötelező győzelmeket. S bár Ronaldo körül forog a világ, többen is képesek a világsztár góljait pótolni, s már kevésbé egy emberre épülő csapat ez.

Portugália
Portugália. (Fotó: AGIF / Shutterstock.com)

Ez már nem egyértelmű Izland esetében. Noha a jó teljesítményt egyértelműen a csapat egységének tulajdonítjuk, valójában két-három ember kiemelkedő teljesítményén múlik. Ha őket kivesszük a játékból, jelentősen visszaesik a csapat teljesítménye. Ez elég nagy problémát okozhat még, hisz az ellenfelek biztosan készülnek majd erre. Könnyen meglehet, hogy ezzel a szigetországi meglepetések sora lezárul. Bár Sigurdsson képességeit én sem vonom kétségbe, nem látom kire támaszkodhatnak még a csapat. Sigthorsson, Gunnarson, vagy a kèt Bjarnason is csak egyszer-egyszer nyújt átlagon felüli, de a luzitánok ellen még ez is kevés lehet.

Őszintén szólva nehezen tudom elképzelni, hogy Izland papírformát boríthat. Ronaldóék egységes, több lábon álló csapatot alkotnak, ahol Quaresma, vagy Eder is rendszeresen beszáll a gólok termelésébe, s a védelemből is gyakran érkezik hathatós támogatás. Még csak abban sem lehet bízni, hogy lebecsülnék a csoportot. Jól eltalálták voltak a felkészüléshez választott ellenfelek is és az erődemonstrációt is megtartották. Ellenben kevésbé látványos volt az északiak felkészülése. Rájuk nem jellemzően sok gólt kaptak, miközben a védelem továbbra sem tudja támogatni hatékonyan a támadásokat. A Sigurdsson függőség továbbra sem múlt el, így egyre kisebb meglepetéseket tudnak csak szerezni ellenfeleiknek. Probléma a visszatérő koncentráció hiány a kisebb jelentőségű mérkőzéseken, sok a lazán vett találkozó. Úgy érzem Izland veszte lesz a selejtezők jó teljesítménye, ami miatt több figyelmet kapnak majd a kiemelt játékosok. Magabiztos portugál győzelemre számítok.

Portugália nyer – 1.48