MEGOSZTÁS

Az Unibet Eb-re ajánlott speciális fogadási opciói között találjuk a következőket: Megdől-e a leggyorsabb kiállítás és a leggyorsabb gól rekordja? Az egyik ’csúcstartó’ Éric Abidal, aki a 24. percben jutott a kiállítás sorsára még 2008-ban, a leggyorsabb gól pedig az orosz Kirichenkóé, akinek 67 másodpercre volt szüksége, hogy betaláljon.

A leggyorsabb kiállítás

Éric Abidal a 2008-as Eb-n kapta a leggyorsabb piros lapot a 24. percben. Egy Franciaország-Olaszország találkozó volt az, melyet a szlovák Lubos Michel vezetett. Egyébként így elsőre ez a 24. perc nem tűnik megdönthetetlen rekordnak, sőt épp ellenkezőleg. Ha minden egyes percet különállóként tekintünk, akkor az első percben ugyanannyi esély van a kiállításra, mint a 86. percben. Megvannak azok a szabálytalanságok, durvaságok, amiért rögtön pirosat kell adni, legyen az az első perc, avagy az utolsó. Könyöklés, (becsúszás páros lábbal) hátulról, gólhelyzetben kitörő ellenfél akadályozása mondjuk utolsó emberként, veszélyes játék… –ezek mind egyből pirossal büntetendők. Extrém esetben persze két gyors sárgával is begyűjthető a piros. A 2014-es vb-n például a hondurasi Palaciosnak 28 percre volt szüksége, hogy a begyűjtött két sárga lapja után a pirosat is megkapja.
Ennél a tippnél, azaz hogy megdől a leggyorsabb kiállítás rekordja, szükség van egy kellően tökös játékvezetőre is. A meccs első negyedében egyik spori sem szívesen húzza elő a pirosat, de létezik az a szituáció, amikor nincs helye mérlegelésnek. A durvaságok mellett lehet említeni például azt a szituációt is, amikor a kapus a büntetőterületen kívül kézzel ér a labdához. Ritka eset, de erre is láttunk már példát.

Lesz kiállítás a 24. perc előtt @ 5.00 (unibet)

A leggyorsabb gól

Olyan rekord ez, amely szintén megdönthetőnek tűnik, akárcsak a leggyorsabb gól rekordja. A 2004-es Eb-n az Oroszország-Görögország meccsen szerezték az Eb-k történetének leggyorsabb gólját. A legtöbb forrás szerint a 67. másodpercben esett, de találni olyan forrást is (például az Unibet ajánlata is, már ha ezt forrásként lehet említeni), ahol a 68. másodpercre írják az orosz Kirichenko gólját. Az UEFA a 67. másodpercet jegyzi, ez a hivatalos. Egyébként érdekesség, hogy a 2. leggyorsabb gól is orosz (azaz szovjet) játékos nevéhez kötődik, Aleinikov 1988-ban a 127. másodpercben talált be. Eddig tehát az első percben nem született gól, de talán majd most! Amúgy is azt mondják, felgyorsult a világ…
Az ember amíg ilyen rekordoknak utána nem néz, egyből rávágná, hogy tuti esett már gól az első percben az Eb-k történetében, de nem. Kíváncsiságból ilyenkor megnézzük a vb-k históriáskönyvét, és látjuk, hogy az első 30 másodpercben már 5 gól is született! Hakan Sükür, Vaclav Masek, Bryan Robson, Ernst Lehner és Clint Dempsey is betalált már a mérkőzések első 30 másodpercében. Ehhez képest tényleg fura, hogy az Eb-ken nemhogy az első 30 másodpercben nem született gól, de még az első percben sem. Simán van rá esély, hogy megdől a leggyorsabb gól rekordja (is).

Születik gól a 68. másodperc előtt @ 3.00 (unibet)