MEGOSZTÁS
Olivier Giroud. Fotó: CP DC Press/Shutterstock.com

Didier Deschamps kapitány a 23-as keretbe természetesen több támadót is behívott. Igen ám, de igazi ’kilences’ csak kettő van ebben a keretben: Gignac és Giroud. Csatárok közé sorolják Griezmannt, Comant és Martialt is, de igazi kilences ebben a keretben kettő van. Az pedig elég tisztán látszik, hogy Deschamps mester milyen kezdőt álmodott meg erre a tornára.

Akinek egyszerűen nincs helye a kezdő 11-ben…

…az Antoine Griezmann. Hiába zárt elképesztő idényt a fiatal francia srác, a szezon vége nem róla szól eddig. Kihagyott egy büntetőt a BL-döntőben a Real Madrid ellen, ez pedig nem tett jót az önbizalmának. A Kamerun elleni felkészülési meccsen nem játszott, mivel érthető módon pihenőt adott neki Deschamps, pechére Giroud nagyon jól mozgott, és gólt is szerzett. Giroud pár nappal később a Skócia elleni felkészülési meccsen is kezdőként kapott lehetőséget. Két gólt is szerzett, először Sagna beadását egészen extrém módon juttatta a kapuba, majd ezt követően még egy kapusról kipattanó Payet-bombát is ’helyre tett’. Giroud nagy formában van!
Viszont akárhogy szépítjük, Griezmann bármekkora sztár, nincs helye ebben a csapatban. A keretben igen, de a kezdő 11-ben aligha. Az Arsenal légiósa mögött Payet az irányító, szintén jó formában van, nem lehet kihagyni. Jobb szélen Coman játszik, aki gyakran húz befelé, teret nyitva ezzel a támadásokat segítő Sagnának. Bal szélen Matuidi és a támadásokkal felfutó Evra játszik. Pogbát ugye szintén nem lehet kihagyni, és kell egy láthatatlan, ám de kihagyhatatlan melós is a középpályára, aki Diarra kidőlése után egyértelműen Kanté lesz. Giroud játszik éket, picivel mögötte Payet és Coman, a középpályán Pogba, Kanté és Matuidi. Hogy a védőkről is ejtsünk szót, Rami és Koscielny játszik belül, Evra és Sagna pedig a széleken szerepel.

Antoine Griezmann. Fotó: AGIF/Shutterstock.com
Antoine Griezmann. Fotó: AGIF/Shutterstock.com

A kispadról nehéz gólt lőni

A fogadóirodáknál Griezmann a legesélyesebb, hogy a francia labdarúgó-válogatott házi gólkirálya lesz. Ugyanakkor a kispadról elég kevesen lőttek gólt, neki sem fog sikerülni. Deschamps mester Gignacban is bízik, ha nem így lenne, nem hívta volna be. Gameiro is nagyszerű szezont zárt a Sevillával, még sincs helye a keretben… Szóval Gignac is szóhoz jut majd párszor Giroud cseréjeként. Griezmann Matuidi helyére jöhet majd, de ott van Martial is, akinek szintén ad majd lehetőséget a mester.

Ugyanakkor az fix, hogy a jó öreg Didier Deschamps Matuidit nem szívesen fogja majd lehozni, védekezésben sokkal több hasznot hajt, mint Griezmann vagy Martial. Ami nem véletlen, hisz nem ugyanaz a posztjuk. Ugyanakkor Payet alternatívája sem Griezmann, sokkal inkább Cabaye.
A skótok elleni felkészülési meccsen is láthattuk, hogy a gallok igencsak megnyomták az első félidőt, és lőttek három gólt, amiből kettőt Giroud jegyzett. A 2. játékrészben a cserék után már kevésbé volt élvezhető a játék, Griezmann és Gignac sem élt a lehetőséggel. Előbbi totál fásultan mozgott, utóbbi két ziccert is elszórakozott. A Kamerun és a Skócia elleni felkészülési mérkőzések után nem lehet kérdés, hogy a Románia elleni nyitómeccsen is Giroud fog kezdeni, és amilyen formában van, talán az sem kérdés, hogy gólt szerez a nyitómeccsen. A fogadóirodák nyereményszorzóival ellentétben reálisabb, hogy a francia labdarúgó-válogatott házi gólkirálya nem Griezmann lesz, hanem Olivier Giroud. Nem mellesleg eddig is ő lőtte a legtöbb gólt a válogatott mezében a jelenlegi keretből!

Legtöbb gólt szerző a csapatban?

Griezmann- 3.00  Giroud – 4.00  Martial – 7.00  Gignac – 11.00