MEGOSZTÁS
Marc Janko. Fotó: Tobias Klenze/Wikipédia

Nem könnyű reálisan megítélni a csapatot amely hosszú idő után ekkora örömöt okozott szurkolóinak, nekünk. Nehezíti a feladatot, hogy jelenlegi ellenfelünk egy rendkívül jó csapat, amely komoly játékerőt képvisel csapatként és egyénileg egyaránt. Így csínján kell bánjunk az érzelmeinkkel, ha fogadásra adnánk a fejünket.

Ausztria irigylésre méltó helyzetben van a játékos állományt tekintve. Legalábbis számunkra mindenképp. A keret nagy része meghatározó játékosa klubcsapatának, természetesen rendszeres játéklehetőséget kapva. A legjobb bajnokságokban edződnek, esetenként sztárcsapatok meghatározó “elemeként”. Őket szedte ütőképes hadrendbe Koller.

Marcel Koller. Fotó: Steindy/Wikipédia
Marcel Koller. Fotó: Steindy/Wikipédia

A magyar csapatot ki ne ismerné. Egyéni kvalitásokat, vagy hangzatos klubcsapatokat nem igazán tudunk kiemelni, vagy  felmutatni. Nem hiába tartanak számon minket a legolcsóbb keret kategóriában. A mi játékosainknak ez a torna lesz az “igazság ideje”. Itt mutathatják meg a valódi értéküket.

Mégis mit érhetünk el akkor ellenük?

Mindent meghatároz majd, hogy képesek leszünk-e a legjobb formánkat mutatni. Ha a norvégok elleni védekezést fogjuk viszontlátni a pályán és végre sikerül magasabb százalékban kihasználni a ziccereinket, akkor igenis okozhatunk meglepetést. Ugyanis hiába annyira jó ez az osztrák válogatott a hibák náluk is megvannak. Az egyik legfontosabb poszt a kapusé, s éppen ez meglehetősen bizonytalan szomszédainknál. Teljesen mindegy, hogy Özcan, vagy Almer lesz a kezdő. A felkészülési eredmények sem azt sugallják, hogy minden rendben lenne az osztrákoknál. Legutóbb a hollandok meglehetősen simán nullázták őket (0-2), de nem volt biztató a Málta elleni mérkőzés (2-1) sem, ahol a gyengébb támadójáték mellett Alaba vétette magát észre egy öngóllal (a kapussal nem értették meg egymást…). Nem voltak jobbak a kora tavaszi mérkőzések sem, ahol közel sem sikerült a selejtezők során mutatott játékot átmenteni. Magyarán kissé döcög a gépezet és a legfontosabb poszt lyukas. Talán, csak hosszú volt az idény a jól teljesítő osztrákoknak, talán más az oka, de látható, hogy koncentrációban és mentálisan közel sincsenek még a csúcson. Ezt sejteti Arnautovic tapló megmozdulása is a hollandok ellen (arcon köpte ellenfelét). Már pedig a tét nyomása nem rajtunk lesz. Ezen a mérkőzésen mindenki Ausztria győzelmét vizionálja, még mi magunk is. A mi elvárásaink mások. Szomszédaink csak veszíthetnek ezen az összecsapáson, ahol számukra kötelező a győzelem. Ez a nyomás pedig nekünk kedvezhet.

Bordeaux, 2016. június 13. Elöl Kleinheisler László, Fiola Attila és Szalai Ádám (b-j) a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságon szereplõ magyar labdarúgó-válogatott Ausztria elleni mérkõzése elõtti hivatalos edzésén, Bordeaux-ban 2016. június 13-án. MTI Fotó: Illyés Tibor
Bordeaux, 2016. június 13.
Elöl Kleinheisler László, Fiola Attila és Szalai Ádám (b-j) a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságon szereplõ magyar labdarúgó-válogatott Ausztria elleni mérkõzése elõtti hivatalos edzésén, Bordeaux-ban 2016. június 13-án.
MTI Fotó: Illyés Tibor

Úgy gondolom jobb csapat Bordeaux-i ellenfelünk, de nem komplett és közel sincs jó passzban mentálisan. A támadójáték döcög az utóbbi időkben és a védelem, főleg kapusposzton, meglepő rendszerességgel “termeli” a gólokat. Míg számunkra tökéletesen elfogadható lenne az egy pont megszerzése, addig az osztrák vállakon ott lesz a három pont terhe. Legfőbb fegyverünk a szervezettség és az esélytelenség nyugalma komoly feladat elé állíthatja a sógorokat. Mindezek ellenére nem egy magyar győzelemnek “ágyaztam meg” ebben a néhány sorban. Úgy gondolom a 2.5 gól alatti tipp (1.55) igen komoly értéket képvisel! Hiszen a mieink támadójátéka esetleges még, tehát ott sem számíthatunk gólözönre. Míg az ellenféltől sem várható kiforrott játék. Így igen valószínű, hogy a pályán a küzdelem dominált majd.

Kevesebb, mint 3 gól születik a mérkőzésen – 1.55