MEGOSZTÁS

Ha valaki azt mondja, lesz egy csapat a C csoportban, amely már a 2. kör után minden esélyét elveszíti a továbbjutásra, nagyjából biztosra vettük volna, hogy az észak-írek állnak 0 ponttal két kör után. Steven Davisék viszont a 2. fordulóban 2-0 arányban megverték Ukrajnát, így Yarmolenkóék kiszálltak a buliból, Észak-Írország pedig reménykedhet a továbbjutásban.

Formaidőzítés, vagy ez a maximum?

Németország az első meccsén 2-0-ra lenyomta Ukrajnát, de nem volt meggyőző a játéka. Azon a találkozón jól játszottak az ukránok is, de sokat nem ért. Pontot meg főleg nem. A második fellépésen Lengyelország ellen 0-0-át játszott a Nationalelf, és bár volt helyzet itt is-ott is, gól nem született. Tragédia nem történt, a németek is úgy voltak vele, hogy legrosszabb esetben megvan a továbbjutás a remivel is. De tudták azt is, hogy Észak-Írország ellen zárják a csoportkört, ahol mindenképp eséllyel lépnek pályára.

A csoda folytatódik?

Az észak-írek nem sokat mutattak Lengyelország ellen. Előre játékban konkrétan semmit, hisz nem volt kaput eltaláló lövésük. Michael O’ Neill a második meccsre a lengyelek elleni kezdőcsapat felét a padra ültette, öt poszton is változtatott. Többek között Lafferty is padozott, ami előzetesen elég vakmerő húzásnak tűnt. O’Neill viszont tudta, mit csinál, és minden húzása ült. Az észak-írek egy másik arcukat mutatták, egy  eddig ismeretlen arcukat. Bátor, őszinte futballt játszottak, persze a maguk módján. Nem előzte meg góljukat 25 pontos passz, de érezni lehetett, hogy nyerni szeretnének. Persze az időjárás is velük volt, a monszun-szerű eső, amely átcsapott jégesőbe is, kedvezett az észak-íreknek. A technikásabb ukrán válogatott egyértelműen hátrányban volt az időjárás miatt, de ez már történelem. Az ukrán – észak-ír meccs egyik legemlékezetesebb jelenete marad számomra, amikor a jégeső miatt a meccset félbeszakító sporit kérlelte Steven Davis, hogy ne szakítsa félbe, simán lehet jégesően focizni. De 2-3 percre az öltözőfolyosóba vonultak a csapat, ám ez nem törte meg Davisék lendületét.

Kyle Lafferty. Fotó: Kostas Koutsaftikis/Shutterstock.com
Kyle Lafferty. Fotó: Kostas Koutsaftikis/Shutterstock.com

Egymás ellen

Az 1990-es években az észak-íreknek többször sikerült ikszelni Németország ellen, de a két ország utolsó négy találkozóját már kivétel nélkül a Nationalelf nyerte. Volt itt minden, csak szoros meccs nem az elmúlt négy összecsapásukat tekintve. Legutóbb 2005-ben találkoztak barátságos meccsen, amit 4-1-re nyert a német együttes úgy, hogy a 15. percben gól- és emberhátrányba került. Azóta Észak-Írország is fejlődött, de a németek is begyűjtöttek például egy világbajnoki címet, szóval lehet nincs már akkora különbség a két válogatott között, de azért még ott nem tartunk, hogy Németországnak rettegni kéne az észak-írektől.

Mit várhatunk?

Német mezőnyfölényt mindenképp. Kontroll alatt tartják majd a meccset a németek, maximum egy-két kósza észak-ír partizán-akció okozhat aprócska gondot a németeknek. A labda éjjel-nappal német lábakon jár, ahogy járt a lengyelekén is. Ezért is volt meglepő, hogy Ukrajna képes volt váltani Észak-Írország. Ez viszont más kávéház. Lehet, hogy korán eldől a meccs, és lő egy-két korai gólt a Nationalelf, de az is lehet, hogy az észak-írek akár egy félidőt is kihúznak, és csak a másodikban őrlődnek fel. Én az első verzióra szavazok, azaz korán eldől a meccs.

C-csoport tabella

Név LM Ny D V RG:KG GA Pt
Németország 3 2 1 0 3:0 +3 7
Lengyelország 3 2 1 0 2:0 +2 7
Észak-Írország 3 1 0 2 2:2 0 3
Ukrajna 3 0 0 3 0:5 -5 0

Megint Götze?

Löw eddig nem sokat változtatott az első és a második meccs között. Hummels került be a kezdőbe a lengyelek elleni találkozóra Mustafi helyére, de ennyi. Az előretolt ék a második meccsen is Götze volt, bár az elsőn sem sok mindent csinált. Én azt hiszem, Löw most sem fog változtatni, nem a levegőben akarja megverni az észak-íreket. Özilék majd kipasszolgatják valahogy ezt az betömörülő ellenfelet, bár erősen megkönnyítenék saját dolgukat, ha korán sikerülne vezetést szerezni. Illetve hát Özil játéka épp kérdéses, Boatenggel és Khedirával könnyen a padon találhatja magát, hisz van sárgájuk. Hihető felállásnak tűnik, hogy Götze egy sorral visszább lép, és Gomez lesz az ék. Can feltűnhet középen és a védelem szélén is, és ha Boateng nem játszik, akkor a Mustafi-Hummels páros lesz ott a védelem tengelyében. Bárhogy álljon fel a német csapat, Észak-írország addig semmit sem kockáztat támadásban, amíg ikszre áll a meccs.

Mario Götze. Fotó: Tomasz Bidermann/Shutterstock.com
Mario Götze. Fotó: Tomasz Bidermann/Shutterstock.com

Fogadóóra

A német-győzelem  1.26-as oddsal fizet (Unibet), én ott tudom hagyni. Persze jönni fog, de nem szeretnék ezen izgulni. Kicsivel jobban fizet, hogy nem lő gólt mindkét együttes. A németek vélhetően fognak, de az észak-ír dugó már erősen kérdéses. Inkább nem találnak be, mint igen. Ugye a lengyelek ellen lehozták a meccset kaput eltaláló lövés nélkül. Itt ha egyszer-kétszer el is találják Neuer kapuját, még mindig ott van a világ legjobb kapusa, aki a lengyelek és az ukránok ellen is több bravúrt bemutatott. Jó tippnek tűnik az észak-ír szögleteket behúzni 3.5 alá. Ez a tipp 1.40-es odds-szal fizet, valószínűleg jönni fog. Nem nagyon lesz itt észak-ír helyzet, kapura lövés se nagyon. Mondjuk tény, hogy a német védelemnek leginkább a szélét érdemes ‘támadni’, de először át kéne jutni a középpályán, méghozzá labdástól.

Bevallom, nem mindig érzem a labdabirtoklásos fogadást, de gyanítom, hogy a németek minimum 66%-ban birtokolják majd a lasztit. Őket kevésbé zavarja, mint az ellenfelet. Azért Pep Guardiola hagyatéka picit, hogy sokkal jobban becsülik a labdát, ugye még Neuer is megbecsüli azt, szépen leosztogatja, nem a mezőnybe bikázza vissza. Ha előnyben lesz a Nationalelf, akkor eldugja a labdát. Ha egál, akkor pedig járatja majd kelet-nyugat irányban az észak-ír fal előtt. Ha Müllerék legalább 66%-ban birtokolják a labdát, 1.50-es odds-szal számolhatunk.

Tudj meg többet a Unibetről

A mérkőzéstipp játék nyertese lencsab

Gratulálunk, lencsab!

A nyertes tipp: 2, Mario Gomez, 29. perc, beküldve: 2016.06.21 10:56 CEST